Нинова издаде голяма тайна за работата си като санитарка

Много се изговори, че съм си правила пиар. Не съм го казвала досега, но и при първата вълна се включих като санитар, тогава не стана ясно, посочи тя

Видях болестта от няколко страни - бях болна в тежка форма, с всякакви странични влияния.
 

Излекувах се, но след това - бидейки в болница, виждайки умората и изтощението, питах ги от какво имат нужда. Те ми отговориха, че им трябват само хора. Тогава реших, че когато оздравея, ще стана част от екип, който помага. Затова станах доброволец - санитар.
 
Това каза в интервю пред „Евроком” лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Видях болестта и от другата страна - да обличаш хора, да ги обслужваш. Търсят надежда. Много се изговори, че съм си правила пиар. Не съм го казвала досега, но и при първата вълна се включих като санитар, тогава не стана ясно.

Видях го не само като желание да им помогна, но и като личен пример. Третата страна, от която видях ковид - законодателната, политическата.
 
Ако като санитар съм се грижила за 50-60 човека, то като законодател трябва много да се внимава, защото това влияе на милиони. Има нужда да минеш през болницата като доброволец, за да бъдеш отговорен в решенията в парламента, когато натискаш копчето.
 
Виждала съм автоматизирано гласуване, без мисъл. Например предложението да запишем, че ваксините са безплатни и доброволни. Не пожелаха само защото БСП го предложи", добави тя.
 
Председателят на БСП припомни, че депутати и младежи от левицата са доброволци към болници и РЗИ-та в страната: "Цялата група и партията се включиха на една вълна доброволчество, защото в този момент много хора имат нужда от подкрепа".
 
Нинова подчерта, че цялата политика и стъпки на правителството по отношение на ковид кризата изглеждат сбъркани: "При първата вълна, правителството се гордееше, че сме с най-малко смъртни случаи. Сега е логично да сме по-подготвени, но изведнъж станахме втората по смъртност страна в ЕС.

Пропуснаха лятото - златното време. Мерките им са непоследователни и хаотични, което създава несигурност. Това от своя страна доведе до недоверие. Народът не е виновен за тази ситуация. Основната причина е недоверие към управляващите, породено от хаос и непоследователност."
 
Лидерът на левицата бе категорична, че цялото  действие на управляващите е с политически привкус, в зависимост от ситуацията, с желание да се харесат на хората, с поглед към изборите.
 
"Ние предлагахме преизчисляване на всички пенсии, защото с 50 лева до март, каквото предлагат управляващите, няма да решим проблема с бедността на възрастните хора.  Социалният пакет, който предложихме струваше по-малко от този на правителството и обхващаше не само възрастните хора. Щяха да стигнат до повече хора и по-трайно", каза още тя.
 
Част от предложенията на левицата по отношение на здравеопазването по думите на Нинова са - болниците да не са търговски дружества: "Сега се харчат много пари за здравеопазване. Те не минават през парламента, както е редно по закон. Не се пипа обаче моделът. Всяка година НС гласува все повече пари за здравеопазване.

Това обаче не води до по-достъпно здравеопазване.
Трябва да се промени качествено моделът на здравеопазване. Регионалното разпределение на болниците също е важно, защото има места, където за да стигнеш до болница, трябва да пътуваш по 80 км.
 
Третото - лична здравна карта. Когато се движите с този документ, се разчита всичко от него. Далечната цел е една част от борбата с корупцията и източването на пари. Четвъртото - трябва да има държавна наредба за определяне на заплатите в здравеопазването, за да са сигурни медицинските екипи за основната им заплата и че ще ги задържим в България".
 
"В годините назад в управлението на ГЕРБ сме изваждали много случаи на корупция. Обикновено все се казва, че няма пари за нещо. Шокиращо е, че дори в тази криза, продължава да се приемат закони, които са отровено лобистки.

Преди седмица в парламента се опитаха да възстановят строителството по Черноморието. Поправката в Закона за обществените поръчки, която толкова искахме да направим - те я отхвърлиха.

Мнозинството продължава, дори в тази криза, в която всеки лев е ценен, с практиката си - лобизъм, обслужване на частни фирми, източване на пари от бюджета", смята още Нинова.