Нинова посече Елена Йончева и Радан Кънев: Няма да подкрепим Истанбулската конвенция

Лично съм понесла много удари за тази позиция, посочи лидерът на БСП

"В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес. България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите", това заяви Корнелия Нинова.

"В този смисъл - резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов.

Но в тази резолюция има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира. Това заяви Корнелия Нинова, лидер на левицата.

Скандал: Резолюцията на ЕП срещу България настоява да ратифицираме Истанбулската конвенция

БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българският парламент. Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки, я променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС.

Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата. Но Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма- нито директна, нито завоалирана- в резолюция срещу корупцията.

Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но до не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни", каза още Нинова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!