Нинова: Райският газ да стане наркотик – под забрана в 18 закона да спре епидемията сред младите хора

Британците го направиха като казаха: Опасна дрога, втората по разпространение след канабиса - каза Ченчев, а Свиленски поясни, че "това е индустрия, която печели милиони, но ние нали сме тук, за да отсеем интереса на гражданите от този на  спекулантите"

„Досега беше забранена продажбата на райски газ на физически лица до 18 години. Има такава действаща забрана, но има и хиляди случаи на употреба на райски газ от лица до 18 години. Сега ще въведем забрана за продажба на всички физически лица – и над 18 години. И мислите ли, че това ще ги спре? Както не спря продажбата досега, на лица до 18 години, така няма да спре и на всички физически лица“. 

Това заяви народният представител от „БСП за България“ и председател на БСП в оставка Корнелия Нинова в дебата в сряда по предложението, направено от нея и група народни представители райският газ да бъде включен в списъка на наркотични вещества. 

„Абсолютно невярно е твърдението, че решението, което предлагаме - райският газ да бъде включен в Наредбата за наркотични вещества, е по-нисък по ранг акт и няма никакво значение. Защото, в момента, в който райският газ бъде включен като наркотик в наредбата, той влиза под забрана в 18 закона.

Освен това, веднага става криминализиран по всички текстове от НК за борба с търговия и разпространение с наркотици, т.е. влиза под най-строгия контрол – в България, в европейското, в международното право, без да има нужда да променяме тези закони. Защото в момента, в който кажеш – това е наркотик, веднага започва преследването по линия на всички тези закони на райския газ вече като наркотик.

Така, че много по-тежко като сила и според нас – единственият изход от ситуацията, е да възложим на МС да включи райския газ в списъка с наркотици. Иначе ще наложим още една забрана, която както и досега, няма да бъде спазвана. Нека да е стъпка към борба с това ужасяващо явление сред децата ни, но няма да сработи“, посочи в изказването си Корнелия Нинова.

По думите й, ако се приеме, че е наркотик, освен тези 18 закона, под чията забрана ще влезе, има още 24 подзаконови нормативни актове, които ще засегнат тази тема. „Винаги, когато се приема един закон – се прави оценка на въздействието му след това. Минаха две или три години от първия закон, който внесохме – за тези три години, ако направим анализ ще видим, че не даде резултат на терен. Следователно трябва друго действие – далеч по-крайно, остро и точно. За нас това действие е да бъде в списъка с наркотици“, заяви Нинова. 

Народният представител от „БСП за България“ Иван Ченчев, също вносител на предложението посочи: „Многократно от тази трибуна всички са изказвали загриженост за употребата на райски газ, особено сред младите хора, която придобива епидемични размери. Нека тогава да продължим и изразим своето категорично становище с конкретни действия. Такава стъпка, която да доведе до ефективен и реален резултат е Министерски съвет да включи райският газ в списъка за наркотични вещества“, призова той колегите си в залата. 

Ченчев бе категоричен: „Какъв по-добър аргумент за необходимостта от действия от вредата върху организма на младите хора, която причинява употребата на диазотния оксид (райски газ): Неврологична дисфункция, дефицит на В12, неврони, атаксия, отслабване на имунна система, необратими увреждания върху черен дроб и още ключови органи в човешкото тяло, психоза и още много последствия“, цитира здравни експерти и научни публикации депутатът. 
По думите му в държави и от ЕС, и извън него – райският газ е посочен като наркотично вещество.

„Според становища на здравното министерство и на МВР райският газ не е наркотик, но води до зависимост. Неща, които водят до зависимост – какво са? Защо да не можем? Кое е недопустимо – българският парламент да не може да вземе решение и каже на МС да го включи в списъка на наркотиците като мярка за борба с тази зависимост и съвременна епидемия сред младите хора“, реагира Иван Ченчев и цитира британската ВВС: 

„Райският газ, който се предлага в метални контейнери, е втората след канабиса най-употребявана дрога на Острова“. И още: „По предварителни данни забраната за райски газ на Острова може да бъде издадена съгласно Закона за употреба с наркотици от 1971 г. валиден“. 

„Аз няма да влизам в дебата това наркотик ли е или не е, но ще припомня“, каза Георги Свиленски и върна хронологията: „Преди месец и половина изслушвахме министъра на вътрешните работи и здравеопазването за разпространението, използването и влиянието на райския газ, особено върху младите хора. От контролните органи разбрахме, че нямат инструмент, с който да се борят. Инструментариумът, който имат, не им върши работа. Те казаха: Дайте ни инструмент в ръцете. И почнахме заедно с всички с вас да мислим – първата стъпка беше промяна в Закона за здравето. Само, че към този момент, днес 14 август няма нищо прието“, посочи Свиленски. 

„Вдруги ден излизаме във ваканция. След това ще дойде есента и на 20 септември пак отиваме на предизборна кампания. И пак законодателното решение остава на трупчета. А промяната на Наредбата и включването на райския газ в списъка на наркотичните вещества паралелно да върви със Закона за здравето, което да покаже, че сме непримирими с тази битка, да дадем инструмент на МЗ, РЗИ, МВР да почнат да контролират.

Защото съм сигурен, утре – недай си боже, осъмнем с катастрофа на младежи с балони в колата, всички ще тичате в тази зала и ще казвате – дайте да направим нещо. Защо трябва да го чакаме? Вчера видяхме един шофьор. Ходете и вижте, на паркинга на НС колко патрончета има?“, реагира Свиленски и добави: 

„И аз наистина се надявах, тъй като водих разговори с г-н Борисов, той каза: тази седмица решаваме проблема. Само, че тази седмица мина. И нищо не решихме. И аз се надявам той да слуша този дебат, за да дадем по някакъв начин инструмент в ръцете на здравното министерство, на МВР да си вършат работата.

Ще има критики – нормално когато се изправяме срещу индустрия, която реализира милиони, когато има професии „балонеси“, нормално е да има съпротива. Но нали затова сме тук, - за да отсеем интереса на гражданите от интереса на спекулантите“, заключи Свиленски.