Нинова разкри как две денонощия е седяла в МС, за да убеди Асен Василев да...

Имахме 22 млрд. социална програма в най-кризисното време, изтъкна лидерът на Българската социалистическа партия

Трябва да има ясно очертано ляво и ясно очертано дясно и да има сблъсък на идеи. Докато бяхме в управлението смятахме, че държавата има роля в икономиката и обществените отношения. БСП управляваше министерството на икономиката.

Заздравихме държавните предприятия и изведохме България на първо място. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

"Ние левите, и това е идеологическа разлика с десните, смятаме че държавата има ключови роли в някои сфери", сподели тя. 

"ПП си присвоиха програмата на БСП и го изтъкваха защото бяхме в коалиция. Социалното министерство и икономиката бяха отговорност на БСП. Имахме 22 млрд. социална програма в най-кризисното време. Това беше благодарение на БСП.

Бяхме коректен партньор и не сме изнасяли споровете си вътре", каза Нинова.  

"Спомням си как две денонощния седяхме със социалния министър да убеждаваме Асен Василев, че трябва да вдигне пенсиите. Той не искаше. И накрая си го присвоиха", разказа тя. 

"Ние сме "за" мир и спиране на войната - да се преговаря с помощта на дипломация и големите сили и се радваме, че все повече го чуваме дори в контекста на европейските избори.

Жалкото е, че щетите вече са много големи. Европа пострада много от тази война и трябва да се намери решение, което да е мирно", заяви Нинова. 

Според нея Европа няма да умре, но не може да продължи да съществува във вида, в който е сега. 

"Що се отнася до Зелена сделка, миграционна политика, незачитането на интересите на членките, нашите хора ще се борят. Предстои решение - решенията да се взимат с мнозинство, което означава, че други държави могат да решават съдбата на България. Изключват те от вземането на решения, което беше принцип, който съществуваше в ЕС. 

Нинова сподели и дали БСП е готово да управлява в коалиция с партията на Бойко Борисов. 

"Знаете, че от много години основен политически опонент е на БСП е ГЕРБ. Получавали сме постоянно предложения от ГЕРБ. През 2017 година имаше и натиск отвън. Борисов ми предложи да стана председател на парламента.

Отказахме и казахме на избирателите си, че ще се борим с мафията и олигархията. На последните преговори получихме покана и отказахме. Това е предателство", категорично каза тя. 

"Не мога да повярвам, че с тези хора седяхме пред НС и викахме "Борисов вън" и после ги видях как се редят пред кабинета му да му се молят. Служебният кабинет е кабинет на ГЕРБ. Това е Борисов и Главчев е изпълнител на борисовата воля. 

Ако се повтори вариант "сглобка" това ще е изключително тежко за България. Абсурд да участваме. Мнозинство, ама не съвсем. Правителство, ама не коалиция. Програма, ама не програма.

Борисов прегръща, унищожава и изхвърля. Нито веднъж не помислиха за България. Ние сме единствената алтернатива и доказахме, че работихме за всички хора", завърши лидерът на БСП.