Лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова иска да се подготви писмено коалиционно споразумение по дати и месеци, което ясно да разпределя кога, какво трябва да се свърши. Това заяви самата тя по време на брифинг. 

"Потвърждаваме отново волята си да има редовно правителство и ще положим всички усилия, не участваме в задкулисни договорки. Очакваме мандатоносителя "Продължаваме промяната" да свикат лидерска среща на 4-те партии, за да изчистим спорните въпроси и да надградим експертните", каза председателят на социалистите.

Тя оповести, че е приключила работата на 18 експертни работни групи. Те намериха общите нещата между четирите преговарящи партии.

"От тук нататък останаха спорни въпроси. Трябва да изчистим спорните въпроси и да проведем политическите разговори, които да надградят експертните", разкри лидерът на БСП. 

"Наша първа грижа са политиките и това не е празно от съдържанието. Трябва да има ясни ангажименти. Какво ще стане с тока и битовите проблеми на хората, как преодоляваме ковид вълната, всичко да е разписано черно на бяло", каза лидерът в оставка на БСП. 

"Такъв проект на коалиционно споразумение трябва да мине през Националния съвет на БСП. Не знаем как се взимат решенията в другите партии, но при нас не се вземат от председателя и екипа за преговори. Другата седмица свикваме Национален съвет. Това споразумение трябва първо да се подпише и след това да се говори за имена и за постове. Първо грижа за хората, а постовете ще почакат", допълни Нинова.

"Нищо от написаното и публикуваното за БСП и имена от БСП не отговаря на истината. Нито едно от имената, които се спрягат не отговаря на истината. Първо, защото тези имена не са обсъждани вътре в партията и след това навън. Ние сме партия с ред и правила. Вие сте свободни да пишете, това е свободата на словото, но държа да кажа, че нищо от това не е вярно", увери тя.

"Вчера от едно писмо от партия излезе информация, която виждам, че цял ден се налага. Четирите партии сме се уговорили председателят да се избира на ротационен принцип и аз ще съм първият. Това категорично не отговаря на истината - нито, че аз ще съм председател, нито е било обсъждано", заключи председателят на левицата.