Обещанието на премиера за 9 % ДДС за ресторанти и хотели е бъдещо несигурно събитие. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание, съобщава "Фокус". 

"Както знаете днес обсъждаме промени в няколко закона, които касаят мерките за преодоляване на последиците от кризата. Бих искала да представя позицията на Коалиция "БСП за България" и ПГ на "БСП за България" по една тема, която днес стана гореща и по общо да се изразя - данъчната политика. "БСП за България" сме внесли предложение в законите, които днес се гледат за 9 % ДДС за храни и лекарства.

Бих искала да ви припомня, че това е наша последователна, трайна политика и че четири пъти сме внасяли тези предложения от 2018 г. досега в рамките на приемането на бюджетите на държавата и актуализация на бюджета, когато е имало", каза още Нинова.

Лидерът на БСП подчерта, че това е убедана политика на партията. "Намаляването на ставката на ДДС за храни и стоки е правилният път", посочи още Нинова.

"Винаги сме получавали от управляващите последните години един и същи отговор. Гласували са против с аргументите, че по този начин ще се провалят приходите в бюджета от една страна и от друга, че е трудно на администрацията да събира данъка- Очевидно днес тези аргументи не важат за правителството и трябва да видим каква е причината.

От сутринта сме свидетели на противоречиви сигнали от МС. Първо ще се намалява ДДС върху храните, след това се оказа, че няма да се намалява. Второ ще внесат закон, който да важи от началото на 2021г, а след това ще внесат закона или утре, или много скоро. Трето беше заявено, че ако законът не проработи, ще бъде махнат", каза още Нинова.

Това поведение и действия ражда нестабилност за държавата, несигурност за бизнеса и безперспективност за хората", заяви още Нинова. Според нея обещанието на премиера е бъдещо несигурно събитие. "Бъдещо, защото още няма нищо реално, а несигурно поради традицията често да се сменят позициите", заяви още Нинова.

По думите й сегашното сигурно събитие е, че след половин един час трябва да се гласува предложението на БСП за 9 % за храни и лекарства. "Ако наистина има политическа воля да се търси съгласие, може би това е момента да се случи", допълни още Нинова.