Корнелия Нинова даде изявление в сградата на Народното събрание, относно дали БСП ще върнат мандата веднага или ще го задържат максимално дълго:

"За избор на правителство трябват 121 гласа в парламентарна зала. Ние разбираме, че имаме само 36 и не можем сами, а трябва да търсим съюзници. Обърнахме се към новите партии в НС - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!". 

Поставихме си две цели - да направим редовен кабинет, който да посрещне кризите, които ни връхлитат една след друга и мнозинство, което да продължи промяната на модела на управление ГЕРБ. Засега колегите от другите партии не искат да подкрепят такъв кабинет, сигурно са се съгласили с волята на техните избиратели", каза шефката на БСП.

"Сигурно те са се съобразили с волята на техните избиратели, но волята на нашите е да стигнем до разбирателство и да има редовен кабинет", заяви председателят на левицата.

"Но пред нас има по-сериозни предизвикателства - ниските доходи, ковид кризата, затварянето и фалитите на фирми, увеличаваща се безработица. Все въпроси, които заслужават огромно внимание. В момента цялата отговорност за решаването на тези проблеми лежи върху БСП".

"Ако върнем мандата веднага, президентът е длъжен да разпусне НС и да насрочи избори. Но така ще оставим болните без лекарства, лекарите - без 1000 лева на първа линия, както и полицаите и военните без средства за охрана на границата", изброи Нинова

Тя се обърна специално към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с думите:

Той вчера каза, че трябва да върнем мандата веднага. Г-н Борисов, преди да давате оценки на другите партии, си отговорете на въпроса защо никоя партия не желае да разговаря с ГЕРБ и тя е в тотална изолация". 

Корнелия Нинова бе категорична, че от БСП няма да дават присъди, това ще го направи българският народ. 

Имаме избор или веднага да върнем мандата днес, или да проявим отговорност и да го задържим , докато не намерим решение на тези въпроси. Ние избираме второто, защото е по-отговорното

Ще направим следното:

Поканите за срещи с другите партии остават, но искаме публично да се заявят позициите на партиите, тук в НС. Да кажат кой иска редовен кабинет и кой не иска. 
 
Ако не постигнем съгласие, поне да постигнем мнозинството на промяната, което в кратки срокове да приеме актуализацията на бюджета.
Ще предложим ако трябва извънредни заседания, ако трябва през нощта, да се за да се приеме актуализацията на бюджета.
 
Ние виждаме като обозрим срок за връщане на мандата - някъде между 10 и 15 септември. Знаем, че има лица и партии които искат бързо връщане на мандата и хвърляне на държавата в хаос. Ние няма да го позволим.
 
Ще направим всичко необходимо за бърза актуализация на бюджета, за да защитим пенсионери, военни, лекари и т.н.
 
Не съм посещавала офиса на Слави Трифонов, всички срещи са провеждани публично. Ние така разбираме политиката. В институциите където тя трябва да се прави.

Виждам, че вместо да има разум отговорност и спокойствие, започва една кампания за прехвърляне на отговорност. Ние не сме съдии, присъдата ще я даде българският народ на следващите избори.

За да се създаде експертен кабинет, трябва да имаме съгласието на 4-те партии. Ако това не е възможно, ще ви информираме.