Нинова с три остри въпроса към Радев

Призова го да не въвлича България във войната

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи три остри въпроса към президента Румен Радев. 

Господин Радев, дължите отговори на българското общество на три въпроса:

Първият: В момента тече закрито заседание на Министерски съвет, на което се обсъжда подписване на договор между България и Украйна за предоставяне на военна помощ. Защо това заседание е закрито? И списъкът с оръжията, които ще предоставя България ли ще остане засекретен, както беше и предишният, в предишното Народно събрание?

Второ: Ще присъстват ли в разговорите ви с румънския президент Йоханес темите за укрепване на Източния фланг на НАТО, Черноморския регион и подсилване на помощта за Украйна?

Трето: Какви ще са резултатите от разговорите на еврокомисаря Тиери Бретон, който е тук и посещава нашите военни заводи, за да осигури засилена подкрепа за Украйна с боеприпаси?

В началото на годината вие заявихте, че предоставяне на военна помощ за Украйна е гасене на пожар с бензин. През март месец обвинихте партиите, които подкрепят такава политика, че са войнолюбци. Какво промени позицията ви, господин президент?

Ние, българските социалисти, настояваме за спиране на войната, дипломатически преговори и установяване на траен мир. Не правете нищо, което може да направи България страна в този конфликт – ще срещнете тежката съпротива на по-голямата част от българското общество.

Но днес, най-вече дължите отговори.