Цялото ръководство на Държавната консолидационна компания (ДКК) е сменено с решение на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, съобщават от Актуално.

Освободени са досегашният представител на Държавната консолидационна компания – Ваня Караганева, която е и изпълнителен директор, Чавдар Христозов, Венцислав Димитров, Росица Бачева-Цветанова и Борислава Пенева.

Досегашното ръководство на компанията беше начело едва от ноември месец 2021-ва година.

А в края на същия месец гръмна скандал за злоупотреби с Караганева.

В средата на декември, 2021 година, прокуратурата образува досъдебно производство. Смолянчанинът Михаил Кумчев – ексконсул на България в Македония, е определен за изпълнителен директор и представляващ дружеството на мястото на Караганева. Той е и изпълнителен член на Съвета на директорите.

Доскоро Кумчев, който е с юридическо и инженерно образование, е бил ръководител инспекторат към Министерството на икономиката. По-рано е работил като старши юрисконсулт в НЗОК. Син е на уважавани в региона лекари, успешно ръководили в различни периоди областната болница на Смолян, вече покойници. Баща му д-р Тодор Кумчев дълги години беше народен представител от Левицата.

Другите двама нови представители на ДКК са Смиляна Никова-Кръстева и Таня Митова. Таня Митова е адвокат и е от близкото обкръжение на Нинова. Тя ще е председател на Съвета на директорите. Смиляна Нитова-Кръстева е адвокат от Хасково. Участва в ръководството на БСП и в сдружението "Демократичен съюз на Жените ДСЖ-Хасково", като в ДКК тя ще е зам.-председател на СД.

Далаверите на "почтената дама" на Кирил Петков тръгват към Брюксел
 


Дружеството ще се представлява от изпълнителния директор Михаил Тодоров Кумчев самостоятелно, но от Смиляна Нитова-Кръстева и Таня Митова - само заедно. Нови членове на Съвета на директорите са Ивайло Лилов – председател на Областния съвет на БСП във Враца, Смиляна Нитова-Кръстева, Даниел Милев и Таня Митова.

Промените към днешна дата още не са вписани в Търговския регистър. Адвокатът, ангажиран да осъществи вписването – Николай Шопов, също е смолянчанин. Решението за смяна на цялото ръководство е взето от Нинова на 4-ти февруари.