Ще влезем предстоящата кампания с три цели. Да дадем стабилност на държавата, сигурност на семействата и домакинствата и да влезем в конкретни готови решения на конкретни проблеми. С тези цели тръгваме в кампанията. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на "Офанзива с Любо Огнянов" по Нова нюз.

"От натрупания опит в 46-тото събрание знаем, че по-важно е да разговаряме какво ще правим и след това с кого ще го правим. В тази посока имаме също три неща да кажем. Имаме готов план за първите 100 дни. Проект за бюджет за 2022 година. Законодателна програма за започване на истинската промяна. Това до сега не беше истинската промяна. За нас е важно да има съгласие за първите 100 дни, за да преодолеем кризата", каза още Нинова.

"Най-важни са цените. Това е проблем номер едно. Не само на горива и енергоносители, а и на всичко останало. В понеделник започваме редица от срещи, на които сме поканили месопроизводителите, млекопрозиводителите, хлебопроизвидителите, синдикати. Нашата сила е в това, че когато предлагаме нещо, не го правим кабинетно и партийно, а водим разговор с браншовиците и тогава решаваме какво да правим", продължи лидерката на БСП. 

По думите ѝ, категорично трябва да се направи план за озаптяване на цените. 

"Прави ми впечатление, че колегите по студията просто констатират проблема. Трябва да спрем да се оплакваме. Има проблем. трябва разум решения и действия. Трябва да видим какви мерки се предприемат на Запад. Предлагаме няколко неща. 

Да се намалят ДДС на енергоносителите. Това се случи в Германия, Испания Гърция. Конкретна мярка, която трябва да доведе до намаляване на цените. 

Втора мярка - намаляване ДДС на храните от малката кошница. 

Трето - да се поучим от примера на Гърция. Там правителството гарантира първите 300 киловат часа на всяко семейство. Ние предлагаме 200 киловат часа. Става дума за социално слабите", поясни Нинова. 

"Предлагаме да се създаде в бюджета за догодина специален енергиен фонд, в който да се отделят средства и те да се ползват само за такива мерки - в помощ на икономиката и семействата. Там да влязат свръхпечалбите на търговците в енергийния сектор", уточни лидерката на БСП. 

Тя обясни, че премиерът на Испания Педро Санчес вече е направил такова нещо - приходите се използват за подпомогне на държавата. Имаме конкретни примери от Европа, приложими са и тук. 

"Вече не би било държавна помощ, защото ЕК промени правилата заради К-19 кризата и даде свобода на националните държави да решават тези проблеми чрез националното си законодателство. 

Просто в момента държавата трябва да влезе в ролята си. 

Тук е големият въпрос за десни политики с ляв резултат. Дясната политика е либерализацията на пазара и който може да оцелее, каквото е сега положението. Лявата е засилено участие на държавата в такива кризи", каза Нинова. 

По думите ѝ, БСП са "за" развитие на ядрената енергетика. "БСП бяхме инициатори на референдум, събрахме над 800 000 подписа. Не бяхме чути тогава. АЕЦ Белене е разглеждана като геополитчиески въпрос. Дойде време да се проумее нашата позиция, че АЕЦ Белене е национален интерес. Ако сега имахме тези два блока по 1000 мегавата , положението щеше да е съвсем друго", каза тя. 

Според лидерката на левицата, служебният кабинет се справя с инфлацията частично. "В актуализацията на бюджета предложи частично мерки - увеличаване на пенсиите, увеличаване на майчинството, 60 на 40 за бизнеса. Но това не обхваща целия проблем. Според нас трябват много по решителни, смели действия, но затова трябват действащ парламент", обясни тя. 

Нинова разкри и дали ще има червени линии БСП с отношенията си с партньорите в следващото НС. 

"По-лесно ми е да кажа какви не бихме пресекли. В тази ситуация националният интерес, интереса на хората е на първо място, партийния на второ. Компромиси са допустими, но не бихме направи компромиси със задкулисието - сделки, постове преразпределения на средства. Не бихме говорили с ГЕРБ и ДПС. 

Не приемаме разделението на почтени и непочтени. БСП бяхме фактора на стабилност, разумност, спокойствие, конкретни решения на конкретни въпроси. Това беше оценено от партиите на промяната. Успяхме да проведем разговори с всички, разумни.

След това те се изпокараха помежду си за постове. Опасявам се, че пак може да се случи същото. Някои от колегите преди изборите започнаха да раздават постове. Малко смирение и постове. нека да седнем да се разберем какво да се прави. После да са постовете. 

Не трябва да оставяме народа в тази тежка криза и зима. без правителство", заключи Нинова. 

При това лидерката на БСП продължи да коментира: "ДБ са много странни и интересни. И те не знаят защо това е така. Те не биха подкрепили БСП, ако мандатът е при нас, но искат нашата подкрепа, ако мандата е при тях. Не виждам принципност и прозрачност, И те не знаят защо е така. Това не е сериозно отношение към държавността и кризата в момента. призовавам всички да не слагат разделителни линии". 

Що се отнася до Плана за възстановяване, според Нинова, той е бил забавен по вина на ГЕРБ и служебното правителство. "Служебният министър Асен Василев направи грешка. Ние го предупреждавахме, а той не ни чу. Той записа 450 милиона по Плана за възстановяване. Те сега няма да дойдат. Тоест сега ние сме с дупка и до края на годината трябва да търсим компенсаторен механизъм", каза още тя. 

Нинова подчерта, че трябва да има мерки за предприятията, които да не освобождават работниците, защото те ще отидат на борсата и за това не са предвидени пари. 

Тя коментира и предстоящите избори за президент и подкрепата на БСП за Радев.

"Ситуацията около изборите за президент е променена. Съвсем е различна ситуацията. Ние подкрепяме безапелационно Румен Радев и Илияна Йотова и ще работим те да са победители. Всеки прави някакви сметки за балотажа. За нас битката е Радев и Йотова да победят. Оттам нататък ще видим какво ще се случи. 

Всичките партии, които подкрепят Радев, вероятно, ще дадат своя принос. Що се отнася за първия му мандат, един политик трябва да се оценява по това, което е говорил в началото и накрая. По този критерий, Румен Радев следваше казаното през целия си мандат", каза тя.

Лидерката на столетницата при това призна и за несъгласия между партията и президента. 

"Имаме и неща, по които не бяхме съгласни. Когато напуснахме парламента, тръгнахме по страната и правихме визия за България, Радев ни призова да се върнем и се обърнахме към него, че това е въпрос на партийно решение и президентската институция не бива да се меси. 

При първата криза с К-19 предложихме да има таван на цените и той блокира нашето предложение. Не може да няма различия, но това е нормално", поясни Нинова. 

Що се отнася до опита на Петков и Василев да разцепят червените структури, Нинова каза: "Забравяме го и продължаваме напред. "Продължаваме промяната" не е трябваше да го правят по този непочтен начин".