Българският парламент все още не може да изработи обща позиция за военната инвазия на Русия в Украйна.
 
БСП напусна залата, когато започнаха дебатите по внесения от председателя на ПП проект на текст.
 
Ето текстът, който не може да събере пълна подкрепа на парламента:
 
ДЕКЛАРАЦИЯ
 
Народното събрание на Република България,

като взима предвид устава на Организацията на обединените нации
като стъпва върху резултатите от Хелзинкския процес и заключителния акт на конференцията от 1 август 1975 г. и свързаните с него последващи документи на ОССЕ като отчита постигнатите договорености разписани в Минския меморандум от 19 септември 2014 г. и пакета мерки за прилагане на минските споразумения, приети и подписани на 12 февруари 2015 г. 
 
като припомня текстовете на Будапещенския меморандум за гаранциите за безопасността във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие от 5 декември 1994 г.
 
като остава на последователни позиции подкрепящи суверенитета, териториалната цялост и демократичното развитие на Украйна

 
ДЕКЛАРИРА:

Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.
 
Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта.
Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.
 
Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава.
Подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.
 
Подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.
 
Очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия.
 
Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и се върне към спазване на международното право в пълен обем.

 
Председателите на парламентарните групи в Народното събрание продължават да изчистват позициите си по отношение на общата декларация, с която парламентът трябва да излезе във връзка с военните действия, които тази нощ Русия започна в Украйна. Това стана ясно от думите на председателя на Народното събрание Никола Минчев.

„Нека стигнем до крайния вариант на общата декларация. Вярвам, че ще постигнем единна позиция“, каза той в кулоарите на парламента.
 
Три часа от началото на пленарния ден политическите партии в парламента не могат да се обединят около обща позиция на Народното събрание за военните действия, които Русия започна тази сутрин в Украйна. Прави впечатление, че на няколко пъти председателите на парламентарните групи се събират на общи заседания, но от тях досега така не е и произтекла обща позиция.

Формално имало желание за декларация от всички парламентарно представени политически сили, но още се изчиствали позициите, коментират общо участници в съвещанията. Междувременно Христо Иванов от "Демократична България" използва обсъжданията по бюджета на съдебната система, за да изрази позиция за военните действия на "диктатор, който се опитва да ревизира следвоенния ред".

Депутати от ГЕРБ пък напуснаха временно парламента, за да се присъединят към извънредно изявление на лидера си Бойко Борисов в партийната централа. От изказването на бившия премиер се разбра, че партията му настоявала да се приеме като обща декларацията, която ГЕРБ - СДС представи още преди два дни.

Първите две точки в нея са, че Народното събрание "осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и поредното посегателство срещу териториалната цялост на Украйна" и "призовава партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО да обмислят и наложат максимално строги санкции на Руската федерация".

Според Борисов две партии в парламента не приемали частта за санкциите, като не посочи имената им. От изявлението на лидера на ГЕРБ обаче не се и разбра дали депутатите му участват в писането на нова обща декларация, а не на налаганата от бившата управляваща партия. Иначе Борисов се обяви за "единство на нацията".

Намерение за обща декларация от парламента заяви още в началото на деня председателят на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, като до него бяха лидерите на всички останали парламентарно представени партии с изключение на Костадин Костадинов от проруската партия "Възраждане". Според Гюров обаче все пак декларацията щяла да бъде съвместна.



Междувременно премиерът Кирил Петков се срещна с групата на БСП в стаята им в НС. Как са протекли разговорите така и не стана ясно, тъй като нито един от участниците не пожела да коментира дискусиите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ