С пореден вот на недоверие срещу правителството заплаши лидерът на партия "Ред, Законност, Справедливост" и независим депутат Яне Янев, предаде репортер на БЛИЦ. Причините за искането този път ще са несправяне със системата за вътрешна сигурност в страната и посегателствата срещу свободата на словото.
Още във вторник мотивите ще бъдат дадени на опозиционнните парламентарни групи за съгласунване, каза Янев, но не уточни дали е водил предварителни разговори с депутатите за подкрепа на искането.
Янев и независимият депутат Димитър Абаджиев са внесли днес в деловодството на Народното събрание предложения за промени в закона за държавната агенция "Национална сигурност". В мотивите е посочено, че измененията целят подобряване на ефективния парламентарен и граждански контрол върху дейността на агенцията.
Промените ограничават възможността ДАНС да осъществява без санкция на специална парламентарна комисия оперативни дейности и подслушване на дипломати, журналисти, магистрати и политици. Причината за това са скандалните разкрития през последните дни, че са ползвани разпечатки от телефонни разговори на народни представители , както и  съучастие на служители на ДАНС при оказване на натиск върху журналисти, обясни Янев. Абаджиев допълни, че в близките дни ще бъдат внесени и предложения за промени в закона за специалните разузнавателни следства, за да се регламентира ползването на разпечатки. /БЛИЦ