Министър-председателят Бойко Борисов е на път да понесе много тежък вътрешнопартиен удар. Доскорошната му дясна ръка в ГЕРБ Цветан Цветанов е започнал обиколка в големите градове с цел да привлече партийни структури на ГЕРБ към новата си формация, която ще обяви официално на 27 септември. Това разкриха пред БЛИЦ източници от управляващата партия.
До момента Цветанов е обиколил Перник, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Бургас, Варна, Благоевград, Видин и още няколко областни центъра.

Енергичният Цветанов е изключително посветен в партийните структури на ГЕРБ по места не само защото ги е създавал, но и си е направил труда да запомни имената дори на редовите членове.

През времето, в което беше двигател на ГЕРБ, Цветанов се грижеше за партийните структури, лично намираше работа на някои от съпартийците си и отделяше немалко време дори да реши битовите им проблеми. Всичко това му донесе признателност, лоялност и чисто човешко приятелство. Позабравени качества в суровото днешно време, но все пак сигурен знак, че немалка част от привържениците на ГЕРБ ще се присъединят към него.

Цветанов повдигна завесата около новия си политически проект

Обиколките из страната са невидимата част от работата на Цветанов по изграждането на новата му партия. Второто направление са медийните му изяви, които са насочени точно срещу Бойко Борисов и неговото правителство. Прави впечатление, че бившият вътрешен министър получава трибуна от телевизии и радиа, които дълго време го заклеймяваха.

Цветанов обвинява директно Борисов, че се грижи повече за имиджа си, отколкото за стратегическите интереси на държавата. Обвинява премиера за действията му по "Турски поток", а вчера заяви: "Неясно остава единствено все още кой ще поеме отговорност за вече взетите от "Булгартрансгаз" 200 млн. евро заем през октомври 2019г. и предстоящия допълнителен заем от още 400 млн. евро. Така общият заем от страна на българското държавно дружество ще възлиза на 600 млн. евро, а средствата ще са вложени в проект, обречен на санкции и увеличаващ руското влияние в региона".

Третата сюжетна линия на Цветанов е огорчението. Той се почувства безкрайно унизен, след като бе принуден да подаде оставка от всички постове, които заемаше, а на негово място се разшири влиянието на тандема Румяна Бъчварова - Томислав Дончев. Двамата са фаворити на кръга "Капитал" и често са обсипвани с ласкателства. Стигна се дотам, че "Дневник" да напише, че Дончев е харесван за премиер на мястото на Борисов и то в редиците на ГЕРБ.

Цветанов играе ва банк в опит бъдещата му партия да премине изборната бариера от 4% и да е част от новото Народно събрание. И Борисов ще сбърка, ако още веднъж подцени възможностите и капацитета на верния си до неотдавна партиен строител.

Ивайло КРАЧУНОВ