Надеждата, че скоро ще могат да минават границите без визи накара македонските граждани да се откажат от идеята да си вадят български паспорти, пише вестник “Нова Македония”.
Очакването, че до края на тази година шенгенската стена ще падне, постепенно слага край на някога добре разработения бизнес с ваденето на български документи и успокои надпреварата за български паспорти. Вече рядко могат да се видят обяви, с които посредници предлагат на гражданите да им извадят български международен паспорт, лична карта или шофьорска книжка, пише вестникът.
Малцината, които все още печелят от бизнеса с българските паспорти, се оплакват, че с 90 % е намалял интересът на гражданите да си извадят документи, в които досега виждаха шанс за пътуване или за временна работа в страна от ЕС. “Гражданите чуват, че от края на година ще махнат визите за Европа и вече рядко има нови кандидати”, казват те. “От миналата година интересът е намалял с 90 %, така че за български паспорти кандидатстват по-малко от 300 души месечно”, казва посредник за вадене на български документи във Велес.
От друга агенция, която посредничи за получаване на български документи, твърдят, че за разлика от преди няколко години, когато много граждани чакаха, за да кандидатстват за българско гражданство и паспорт, от миналата година интересът е спаднал силно. Според тях български документи си вадят само македонците, които вече работят извън Македония и искат да си запазят работното място.
Мето Николов, посредник от Струмица, обаче убеждава, че броят на кандидатите за български документи е намалял още, когато България стана член на ЕС. Според него обещанието на македонското правителство, че до края на годината визовият режим ще бъде отменен, няма да накара гражданите да премислят и да се откажат от желанието си да получат български документи, защото, за да си намерят работа в европейска страна, им трябва и разрешително за работа. “Когато гражданите видят, че и след падането на шенгенската стена ще трябва да имат и разрешително за работа, за да си намерят работа в чужбина, пак ще искат да получат български паспорти. Македонските граждани отиват на работа, а за пътуване нямат пари”, казва Николов.
В Македония не се води статистика за това колко македонци имат и българско гражданство, пише “Нова Македония”. Последните данни от България сочат, че в периода от 2001 г. до 2007 г. българско гражданство са получили близо 15 000 македонци.
Българският посланик в Скопие Михо Михов отказа да коментира дали е намалял интересът от страна на македонците да си вадят български паспорти. “Нямам информация колко граждани кандидатстват. Аз съм тук да работя за добросъседските отношения”, каза Михов, който преди две години заяви, че 60 000 македонци очакват да получат българско гражданство, пише вестникът. А от Сдружението на българите в Македония отказаха да дадат коментар, пише “Нова Македония”. /БЛИЦ