Предизборно "обединение на българофилите" правят ВМРО, партията на Петър Москов КОД и НФСБ. В коалицията участват и "Общество за нова България" и "Български съюз за нова демокрация".

Обединението бе анонсирано пред медиите преди срещата на въпросните формации, провела се в централата на ВМРО на столичната улица "Пиротска", предаде News.bg. На нея не присъства председателят на КОД Петър Москов, като единствената по-разпознаваема политическа фигура, извън тези от партията на "воеводите", бе бившият депутат от НФСБ и настоящ председател на формацията след оттеглянето на Валери Симеонов Борис Ячев.

"Причината да отправим тази публична покана към формациите, които считат предимно себе си за българофилски, е анализът на изминалото Народно събрание, което не само ерозира усещането за държавност и патриотизъм, но и усещането за национален суверенитет. Случаят със скандалното гласуване за Република Северна Македония беше само един от случаите, в които българския национален суверенитет бе жертван в угода на чужди интереси", представи коалиционната идея Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО.

Хората, обединили се в обща цел, се борили и срещу ляволибералния радикализъм, завладял родата политика. "В момента имаме състезание кой е по-ляв в изминалия парламент. Включително формации, които се назовават "градска десница" са всъщност проводници на леви политики. Дори самото управление мина под лозунга "леви политики с десни средства", не съм сигурен вече как беше трактовката", добави Веселинов.

Новосформираното обединение ще се бори също така и срещу Зелената сделка, която била пагубна за българската и европейската икономика, срещу демографската криза и кризата в българското производство.

На срещата присъстваха и другите двама съпредседатели на патриотичната формация Александър Сиди и евродепутатът Ангел Джамбазки, но те не взеха думата. Думата не взеха и представители на другите партии. Освен това - имало е политически формации, които имали интерес към инициативата, но поради летния сезон не могли да изправят свои представители, посочи Веселинов. На по-нататъшен етап обаче вратата за разширяване на коалицията била отворена.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук