Новият изпълнителен директор на НАП Красимир Стефанов подготвя пакет от извънредни мерки за борба с данъчните измами. В специално интервю за БНР той заяви, че се обмислят и законодателни промени за ограничаване на източването на ДДС.
Според Стефанов, до края на седмицата пакетът ще бъде обсъден с ДАНС, прокуратурата, МВР и Агенция „Митници”. Стефанов подчерта, че е важно да бъде засилено взаимодействието между институциите.
В момента в България няма механизъм, по който да бъдат измервани щетите от ДДС. По същата логика мога да кажа, че измамите са 50 млн. и то е точно толкова вярно, посочи Стефанов.
Той добави, че по негова информация България е на трето място по кражби на ДДС, само че от долу нагоре.
Стефанов отхвърли обвиненията, че данъчните служители отварят политически чадър на фирми близки до властта.
"За нас е ясно от края на миналата година, че в НАП тече проверка на администрацията, като проверката се извършва от ДАНС, от Агенция за държавна и финансова инспекция, Сметна палата. Към оня момент нас нищо не ни е насочвало, че се проверяват тези сигнали. В отношение това дали госпожа Мургина е опекунствала или правила чадър, от работата ми с нея не смятам, че такива неща е вършила. Всичко, което се случва в момента по медиите, според мен означава, че всеки използва ситуацията, за да говори," изтъкна новият изпълнителен директор на НАП.
Ръководителите на ДАНС и прокуратурата са уверили Стефанов, че проверката се извършва обективно. Той изрази надежда,че в максимално кратки срокове ще се изясни има ли виновни, кои са те и пое ангажимента да ги обяви.
Красимир Стефанов подчерта също, че хаосът около данъчните служители застрашава събираемостта на заложените бюджетни приходи. /БЛИЦ