Новият шеф на НС крие мрачно семейно минало

Дядото на младия политик е Сирко Станчев, който бил един от депутатите писали декларацията за спасяването на българските евреи

"Аз съм на 34 години, юрист по професия. Работил съм като адвокат. Завършил съм СУ, имам стаж в адвокатска кантора. Трудно е сам да се оценя що за личност съм" сподели за себе си новоизбраният председател на парламента Никола Минчев от "Продължаваме Промяната", който гостува в сутрешния блок на bTV.

"Моят прадядо е бил депутат. Сирко Станчев е бил един от депутатите писали декларацията за спасяването на българските евреи. Бил е съден от Народния Съд и е бил убит. Това е интересен факт от моето семейство, който бях сигурен, че ще излезе", разкри Минчев.

Юристът сподели, че е работил 10 години в адвокатска кантора и опитът за него е безценен. Най-много се е занимавал с процесуално представителство, което счита за полезен опит. 

"Не е правена проверка в Народното събрание (НС) за зелен сертификат, доколкото ми е известно. Поради специфичния статут на сградата на НС и на депутатите, не се прилагат всичките ограничения въведени от здравните власти. Това може да подложено на допълнителен дебат", обясни той.

"Нашата цел е да направим политика по нов начин, по правилен начин. Недопустимо е НС просто да формализира едни вече взети решения. Истинска парламентарна република, както е по Конституция.

Има усещане за липса на справедливост в обществото, съдебната реформа е приоритет. Конкретните параметри подлежат все още на доуточняване. Заради промените които налагат конституционно мнозинство е нужен дебат. Един от приоритетите е закриването на спец. съд и прокуратура. Ще бъде в дневния ред", посочи председателят на НС.
 



"За момента не е коментирана ревизията на предишната власт", разкри Минчев и допълни: "Има доста сериозни приоритети които стоят пред нас, като това не е най-важното от дневния ред". 

"С Кирил Петков се познавам от около 6-7 години, професионалният път ни срещна. С доста каузи сме се занимавали. Той е човекът, който ме покани в политиката. С Асен Василев се запознах, влизайки в проекта. Кирил Петков има качеството да увлича хората, след като той ми се обади, беше трудно да му кажа "Не". Желанието ми за промяна в страната беше това което ме накара да се включа", разкри юристът.

Най-младият председател в най-новата история на парламентаризма у нас сподели, че е завършил Немската гимназия в София и обеща ред и дисциплина в Народното събрание.