Ново 20 с протеста срещу БФС: Посочиха друг виновник за кървавия четвъртък

Министър Стоянов категорично заяви личната си позиция и на професионалното и политическо ръководство

Изслушват министър Калин Стоянов заради протеста срещу Българския футболен съюз.

Не бива за пореден път да допускаме МВР да бъде използвано за боксова круша и дъвка на политиците. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти преди да бъде изслушан в комисията по вътрешна сигурност.

Десислава Атанасова от ГЕРБ даде старт на изслушването.

 

Министър Стоянов категорично заяви личната си позиция и на професионалното и политическо ръководство. 

"Ние категорично се разграничаваме от насилите, както по отношение на протестиращи граждани, така и по отношение на полицаи. Всички станахме свидетели на безпрецедентния погром онзи ден в София. Тук професионалното ръководство и аз сме на мнение, че благодарение на навременната намеса на СДВР не допуснахме най-важното, а именно да има човешки жертви, както и много по-тежки последици за София", каза той.

"В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета от СДВР, в което за пореден път ги уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван с кмета на Столична община", допълни министърът и каза, че много късно силовото ведомство е получило потвърждение, че ще има протест.
 

По повод демонстрацията на полицаи пред сградата на парламента по-рано днес министърът коментира, че се надява това да е подкрепа за МВР като институция.

"Искам да успокоя колегите да работят спокойно, уверено, да вярват в себе си. За мен е гордост и чест да бъда техен министър", каза Калин Стоянов.

Ние бяхме изправени пред няколко неизвестни. Беше ясно, че ще има футболна среща и успоредно с нея ще има протестни действия, заявени като мирни.

Това заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

„Имаше неяснота дали тази футболна среща ще бъде проведена в столицата или в гр. Пловдив. Т.е. локацията бе под въпрос. Най-накрая бе взето решение тя да е на територията на столицата и то без участието на зрители“, каза той.

В рамките на няколко часа трябваше да съберем хора и да направим организация, да оценим рисковете и да изготвим план за действие. Трябваше да определим целите и задачите и да реагираме това събитие, така че да не се напуснат нарушения на обществения ред“, добави той.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук