Вече ще гледаме на живо гласуването на избори. Това реши парламентът на първо четене с приемането на промени в Изборния кодекс, предаде Канал3.

Предложението на Воля да има видеонаблюдение на изборния процес беше подкрепено от всички партии със 115 "за", с изключение на БСП, които се въздържаха. Социалистите обаче също подкрепят излъчването на живо, техните резерви бяха спрямо други предложение на хората на Марешки.

ДПС подкрепи видеонаблюдението със забележката, че трябва само да бъде опазена тайната на вота - когато човек гласува в тъмната стаичка, да не бъде наблюдаван и онлайн контролиран.

Така след първото четене стана ясно, че всяка секция ще бъде оборудвана с камери и ще се излъчва на живо на сайта на всяка от РИК.

Два часа и половина спориха депутатите основно за машинното гласуване, което е тема на втория приет законопроект, внесен от ГЕРБ и Обединените патриоти. Тук всички гласуваха за въвеждането на поне 1000 машини за гласуване в страната, а БСП гласуваха против заради настояването машинното гласуване да се въведе повсеместно.

"За" машинното гласуване твърдо се обявиха и от ДПС, но подкрепиха проекта на мнозинството с довода, изказан от Хамид Хамид и Йордан Цонев, че трябва най-сетне химикалката и хартията да се изхвърлят от изборния процес. Машинното гласуване ще върне доверието в изборния процес и ще минимизира огромния брой сгрешени бюлетини, категоричен е Цонев. Сега регистрираме 64% от протоколите като сгрешени, извади той статистика.

Движението е против преференциите, защото опорочавали изборния процес. Не може една голяма фамилия да си избира депутат или общински съветник, възмути се Цонев. ДПС ще предложи преди второто четене на закона преференциите да отпаднат, а въпреки че днес парламентът махна номерата на бюлетините, планът е те пак да се номерират.

Идеята обаче е да няма дублиране на номерата - партиите да се обозначават до едно число, а за преференциите да се тръгва от друго число, обясни Данаил Кирилов. По повод машинното гласуване управляващите твърдят, че повсеместното въвеждане на машини отведнъж ще излезе скъпо, освен това е трудоемко, което отчита в докладите си и ЦИК.

От ДПС категорично отхвърлиха аргумента, че е скъпо и отново се обявиха за повсеместно машинно гласуване. Ако ще се въвежда такова, то да е на 100%, а не смесено - хем с бюлетина, хем с машина, е позицията на движението. като довод. Нито е скъпо, нито е сложно, няма нужда от едни милиони и да се наемат едни машини, опонира депутатът от ДПС. Софтуерът се прави тук, особено ако имаме доверие на "Информационно обслужване", каза той. БСП бяха единствените, обявили се срещу записването в законопроекта, че машините се осигуряват от "Информационно обслужване", понеже същата фирма брояла и бюлетините. Социалистите настояват за пълно въвеждане на машинното гласуване, защото така е записано в закона и той трябва да се спазва.

От ГЕРБ уличиха БСП, че отсега си търсят оправдание за бъдеща загуба на изборите. Ясно е какво правим, ние се състезаваме по вашите правила, по кодекса на Мая Манолова, припомни на социалистите председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Вие започнахте оправданието си, че ще загубите тези избори, упрекна ги и Димитър Лазаров. Отсега почнахте търчите пред вятъра, много рано е да си търсите основание и причините отсега, че ще загубите предстоящите избори, заключи депутатът от ГЕРБ.

От ГЕРБ още на БСП, че и по време на тяхното управление фирмата, която брои резултата, е същата. А от ДПС заявиха, че вярват на "Информационно обслужване", освен това има и контролни механизми за софтуера. Но така ще постигнем още един резултат - няма да има невалидни бюлетини и грешки, усложняването на процеса само увеличава грешните бюлетини, трябва да минимизираме това, апелира Йордан Цонев.