43% от българите твърдо са решили за кого ще гласуват. Има едни 30%, които не са решили още за кого да гласуват. Това са хора, които мога да излязат, да гласуват и да променят изборния резултат, но могат и да си останат вкъщи. 

Това заяви социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд". Тя коментира резултати от изследване, проведено в периода 5-13 април, изготвено от Изследователски център "Тренд".
 

To обхваща периода след затихването на скандала „Апартаментгейт”. Проведено е сред хората над 18 години. По думите на Славкова това са изборите, които предизвикват най-малък интерес у хората.

„Най-вероятно има и хора, които не са наясно, че изобщо ще има избори”, посочи още тя.
 

Според нея обстановката е изключително динамична. „Такъв тип проучвания не могат да бъдат прогноза за изборите, но могат да ни ориентират как се движат настроенията на хората”, посочва още Славкова.

„Трябва да сме много внимателни с прогнозите, защото не знаем колко хора ще излязат да гласуват. Разликата между БСП и ГЕРБ е в рамките на статистическата грешка. БСП е първа пред ГЕРБ с 0,8%. Това обаче може да консолидира електрората на ГЕРБ, който все още не е изцяло мобилизиран. Добре е да видим и данните от месец май“, заяви експертката.
 

„От март до април ГЕРБ падат с близо 3%. Трудно е да определим дали това е голяма или малка щета. Всичко ще си проличи на изборния ден. Видно е обаче отражението, което темата с апартаментите е дала на управляващата партия“, добави тя.

„ВМРО може и да успее да вкара един депутат. Много зависи колко хора ще излязат да гласуват“, каза тя.

"Голямата битка започва към настоящия момент", коментира Славчева.