Парламентът освободи депутата Филип Димитров по негово желание. Решението беше прието единодушно от 179 депутати.
Всеки от нас оставя с някаква фраза в историята, моята беше България да стане модерна и европейска държава, крачката е направена. В крайна сметка ние си измисляме фразата, но препинателните знаци ги поставят хората и времето. Когато човек види, че в неговата фраза започват много често да се появяват запетайки, по-добре сам да сложи точката, отколкото да го превърне в някакво странно и необяснимо многоточие, каза Димитров от парламентарната трибуна. Депутати от всички парламентарни групи се изказаха за приноса на Димитров по време на демократичния преход на България и за неговите лични качества на политик и колега. По думите на Янаки Стоилов от левицата Филип Димитров е от малкото политици, останали неизкушени от материалните облаги на властта. Не можем, обаче да не споменем и тежките последици от неговото управление, най-вече в структурите на земеделието, посочи Стоилов. Веселин Методиев от ДСБ заяви, че Филип Димитров е оставил свой почерк и следа в редица големи събития в България. "Това е един откровен, истински антикомунист", каза той. Стефан Софиянски от БНС заяви, че ако има професионален коректив в България това е Филип Димитров и изрази надежда България да продължи да печели от неговата работа. Лютфи Местан от ДПС определи политика Филип Димитров като една от знаковите фигури на българския преход. "Единственият министър-председател поискал вот на доверие за своя кабинет. Оценките ще оставим на самата история. Днес изразяваме известно съжаление, че ни напуска", отбеляза пред колегите си Местан. "Според мен ти оставаш в политиката, дори днес да не го искаш", обърна се свойски към Филип Димитров Станимир Илчев от НДСВ. Председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов обяви, че депутатите от групата ще гласуват с неудоволствие за освобождаването на колегата си. Той е работил само и единствено за интересите на България, категоричен беше Бакалов, и също изрази надежда, че Филип Димитров ще продължи да работи за страната си. Председателят на парламента Георги Пирински подчерта, че отсъствието на Филип Димитров ще се почувства и като парламентарна дейност, защото бил от малкото депутати, които са се стремили да провокират дебат по значимите проблеми за страната ни.

Депутатът от ОДС Филип Димитров заяви намерението си да се оттегли от политиката в началото на юни. Той уточни, че от повече от година обмисля решението си. Един певец трябва да слезе от сцената, преди окончателно да изгуби гласа си, обясни той. По думите му времето му вече е минало, а възможностите му да допринася за развитието на процесите значително са намалели. И посочи, че в действията му не трябва да се търси намек към други негови колеги да го последват. Филип Димитров съобщи, че оттук нататък ще се занимава с преподавателска дейност. Като за начало ще преподава два месеца в чужбина.
Съюзът на демократичните сили високо цени досегашната политическа дейност на един от най-изтъкнатите си лидери – Филип Димитров, се казва в разпространено изявление на НИС на СДС по повод решението на бившия премиер да се оттегли от активния политически живот на България. "Политическата кариера на Филип Димитров винаги е била пример за честно и достойно поведение в политиката. С неговото име са свързани някои от най-големите успехи на България и Съюза на демократичните сили по пътя на историческата промяна в нашата страна", се казва в изявлението.
Бившият премиер е втората ключова фигура от синята партия, която се оттегли от активния политически живот в последната година. Миналата година през септември парламента напусна Петър Стоянов - президент (1996 - 2001). Четири месеца по-рано той подаде и оставка като председател на СДС. /БЛИЦ