Никой не цели затварянето на „Кремиковци”, но ако не бъдат изпълнени екологичните изисквания, няма как да бъде издадено комплексно разрешително на комбината. Това каза днес пред журналисти министърът на околната среда Джевдет Чакъров.
Той обясни, че от година и половина заради неизяснените въпроси със собствеността процедурата по издаването на комплексното разрешително не е придвижвана.Доскоро нямаше субект, който да поеме отговорност за изпълнението на екологичните изисквания и за реализацията на екологичната програма, каза министърът.
Той отново подчерта, че няма да допусне един двумилионен град да бъде замърсяван и това, което се изисква от всички останали оператори в металургията, които имат комплексни разрешителни, ще се изисква и от „Кремиковци” и компромис няма да се прави. Същевременно обаче трябва да отчитаме и социалния ефект, няма как да не разглеждаме „Кремиковци” в макрорамка, въпреки, че МОСВ отговаря за изпълнението на екологичните изисквания, допълни Джевдет Чакъров.
Той беше категоричен, че няма да се допусне налагане на санкция на страната ни заради забавянето на комплексното разрешително на комбината.
Към момента няма пряка заплаха от санкции от ЕС заради „Кремиковци”, допълни заместник-министър Чавдар Георгиев. Той съобщи, че след като вече има избрани синдици, се очаква процедурата по издаването на комплексно разрешително да продължи. Тя обаче няма да може да завърши в предвидения срок, който изтича следващата седмица и то не по вина на МОСВ, каза Георгиев. Досега нямаше представляващ „Кремиковци”, сега има синдици, но чисто юридически трябва да се изясни дали те могат да представляват оператора, добави той.
Заместник-министърът не можа да прогнозира с колко ще се просрочи приключването на процедурата по издаване на комплексното разрешително на комбината, защото първо трябва да се изясни юридическият въпрос за правомощията на синдиците, но предположи, че това ще стане до няколко месеца. Георгиев съобщи, че вече има писмо от оператора до МОСВ с искане да се удължи срокът на процедурата за комплексното разрешително. Процедурата е започнала и от законова гледна точка няма как да я улжаваме, но е видно, че ще има просрочване и то не по вина на МОСВ, каза заместник-министър Георгиев. /БЛИЦ