НЗОК си остана без нов шеф БЛИЦ TV

Депутатите не избраха нов  управител на Националната здравноосигурителна каса

Депутатите не избраха нов  управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това стана след като в надпреварата остана единствено кандидата на БСП - проф. Жени Стайкова, след като кандидатът на ГЕРБ-СДС - Иванка Динева, изненадващо оттегли кандидатурата си по-рано в деня.

Динева беше посочила в молбата си към председателя на Народното събрание, че причината за оттеглянето са лични причини.

Проф. Стайкова събра 59 гласа "за", "против" гласуваха 17 души, а общо 147 депутати гласуваха "въздържал се"

Националната здравноосигурителна каса се състои от Централно управление - със седалище в София, и районни структури във всеки от 28-те областни центрове на България. Основна цел на НЗОК е да осигурява и гарантира свободен и равнопоставен достъп на осигурените лица до медицинска помощ - чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности, както и свободен избор на изпълнител, сключил договор с районна здравноосигурителна каса.

С дейността си Националната здравноосигурителна каса цели подобряване на качеството на живота на българските граждани чрез регулиране и повишаване на социалната, здравната и икономическата ефективност на разходите за здравеопазване; подобряване на качеството на предоставените услуги и на равнопоставеността при тяхното използване; въвеждане на механизми за достойно заплащане на медицинските специалисти, както и положителна промяна в отношенията между лекар и пациент. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук