ДПС оттегли законопроекта си, с който забранява износа от България на нефт и нефтопродукти с произход Русия. Той е свързан с контрола върху прилагането на дерогацията. С поправките се въвежда и облагане с акциз и ДДС на продуктите на "Лукойл Нефтохим", освен това ще доведе и до компенсация за бизнеса заради високите цени на тока.

Йордан Цонев от ДПС предложи точката да отпадне с уговорката, че ще влезе за разглеждане следващата седмица заедно със сходно предложение на "Демократична България", съобщи БНР.

Бюджетната комисия на НС не одобри забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол, но водещата енергийна комисия каза "да".

С декларация от парламентарната трибуна депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова заяви, че ограничаването на износа на нефтопродукти ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на цялостната дейност на дружествата, които оперират на българския пазар.

Според "Възраждане" в енергийния сектор се взимат неадекватни решения и настояват президентът да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност:

"Ние от "Възраждане" внасяме искане до президента на Република България за спешно свикване на Консултативен съвет за национална сигурност във връзка с възникналите редица заплахи за енергийната сигурност на България и настояваме той да осъществи правомощията си в най-кратък срок. Днес внасяме това искане и очакваме възможно най-бързата реакция".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук