Обрат в съда за регистрацията на партията на Слави Трифонов

Адвокатите на "Няма такава държава" обясниха дали името на партията означава отрицание на държавността

Прокурорът от Софийската градска прокуратурата Милен Ютеров обяви, че няма законови пречки за регистрацията на новоучредената партия с име "Няма такава държава". До две седмици ще стане ясно дали формацията с председател Слави Трифонов, ще бъде вписана в регистъра на политическите партии, предаде БНР.

"Няма такава хубава държава" - това е бил подходът, с който учредителите на партията "Няма такава държава" (НТД) на шоуменът Слави Трифонов и екипа му са подходили при избор на името. Това обясниха адвокатите на НТД на заседанието в СГС по регистрацията на партията.

Според защитата, за да се приеме името на партията, учредителите й са подходили с позитивно чувство затова са го избрали. Те не отричат държавността, а казват, че няма такава хубава държава, уточнява news.bg.

Защитата изтъква, че с допускането на партията в политиката, държавата щяла да стане още по-хубава, като целите, задачите и начините на постигането е спрямо на закона и Конституцията.

По време на днешното заседание магистратите приеха представените писмени доказателства и страните по делото не предявиха нови такива. Изпълнени са законовите изисквания за регистрация на партията, спазени са законовите процедури, изпълнени са правните действия, а според адвокатите на НТД няма налице пречки съгласно Конституцията да не бъде регистираната партията.

На заседанието стана ясно, че графичното изображение на партията ще бъде синя ръка с линии от цветовете на българското знаме - бяло, зелено и червено. Адвокатите обясниха още, че така представеното графично изображение на партията не трябва да бъде тълкувано като използване на българското знаме. От държавното обвинение нямат обструкции и по отношение на логото на партията и то трябва да бъде прието.

Състав на Софийския градски съд (СГС) ще се произнесе в законов срок от две седмици по искането за регистрация партията на шоумена Слави Трифонов - "Няма такава държава".

БЛИЦ припомня, в началото на месец ноември сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов внесе документите за регистрацията на ПП "Няма такава държава" в Софийския градски съд. Това стана след учредяване на партията при закрити врата месец по-рано. 

Още при учредяването юристи изразиха съмнения за името на партията, което може да се възприеме като уронващо доброто име и престиж на държавността. Според проф. Огнян Герджиков, бивш депутат и премиер, името "Няма такава държава" е в нарушение. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!