От 10.30 ч. днес в Гранитната зала на Министерския съвет председателстваният от премиера Сергей Станишев Национален организационен комитет ще обсъди и одобри програмата на кампанията за честванията на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.
Кампанията е под патронажа на президента Георги Първанов и ще продължи от септември т.г. до април 2009 г. Кулминацията ще бъде на 22 септември във Велико Търново. В по-големите градове на страната и в чужбина се предвижда провеждането на редица инициативи, голяма част от които са предложени от граждани и неправителствени организации.
В присъствието на министър-председателя ще бъде представена официално и интернет страницата на кампанията за отбелязването на българската независимост. Националният организационен комитет, председателстван от премиера Сергей Станишев, си постави за цел честванията в страната и в чужбина да достигнат до възможно най-широк кръг български граждани и да представят постиженията на нацията през изминалия век.
Заместник-председатели на организационния комитет са министърът на културата Стефан Данаилов, министърът на отбраната Николай Цонев и директорът на Института по история на БАН проф. Георги Марков. Сред членовете на комитета по честванията са вицепремиерът Даниел Вълчев, министрите Пламен Орешарски и Миглена Тачева, заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, главният секретар на президента Красимир Стоянов, началникът на Кабинета на председателя на Народното събрание Мирон Гаврилов, началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков, председателят на ДАИТС Пламен Вачков, столичният кмет Бойко Борисов, кметът на Велико Търново Румен Рашев, председателят на НСОРБ Дора Янкова, ректорите на водещи университети у нас, управителите на национални медии и други. /БЛИЦ