Фирма, свързана със заместник-кмета на Асеновград инж. Георги Георгиев, е спечелила обществени поръчки на общината за близо 250 хиляди лева, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив.
Информацията коя фирма колко обществени поръчки е публикувана в общинския публичен регистър на Асеновград. Фирмата, с която е свързан инж. Георгиев, е собственост на синовете му Атанас и Момчил Георгиеви, които държат по 50 процента от дяловете. Двамата вече са заличени от фирмените регистри, така че не може да се говори за конфликт на интереси, коментира зам.-кметът. Според него обвиненията са отправени от недоволни участници в конкурсите.

Междувременно общинските съветници от асеновградското БСП обвиниха кмета на Асеновград Христо Грудев в злоупотреби с обществено влияние и лобизъм за определени фирми. За една година откакто е на поста, Грудев сключил с приближени фирми договори за над 600 000 лева. Една от фирмите е „Строймат 96“ ООД, в която работи синът на зам.-кмета Георги Георгиев и която е спечелила конкурс за полагане на паважна настилка, парапети и ремонт на помещения в сградата на общинската администрация за 250 000 лева. Друга фирма - ЕТ „Урожай-64” Асеновград, е собственост на общинския съветник от ГЕРБ Петър Желязков и е спечелила поръчки за над 70 000 лева. На „Болидстрой” ООД Асеновград, свързана с общински служители, са дадени близо 207 000 лева за контрол на изпълнението на строително-монтажни дейности. Фирма „Сибел-Али-Али” Асеновград, работеща по поръчки на обща стойност над 90 000 лева, е на Али Али (с прякор Альоша), който е арестуван за нарушаване на обществения ред по време на местните избори миналата година. Договорите са сключвани в периода до началото на септември месец тази година. Поръчките са правени чрез директно възлагане по ЗОП, тъй като най-голямата сума по тях е под 45 000 лева. Червените общински съветници ще предложат на заседанието на градския парламент утре да се направи пълно разследване на обществените поръчки на територията на общината и фирмите, които ги извършват.
Димана Тодорова, БЛИЦ