Официално: Ето каква титла ще носи внукът на Симеон II, когато един ден го наследи

Тъй като днес не сме монархия, един ден моят внук Княз Борис Търновски ще носи титлата Пазител на Короната. Подобен е случаят и с Румъния, казва Симеон II

Царският внук княз Борис Търновски ще носи титлата Пазител на Короната, а не цар, когато един ден наследи дядо си. Това е решил цар Симеон II "подир множество продължителни обсъждания и размисли", тъй като днес България не е монархия.

За окончателното си решение царят съобщава в интервю за периодичното печатно издание на Софийската света митрополия – списание „Епархийски глас“, публикувано на www.kingsimeon.bg.

Формулировката на титлата като "пазител на короната" за престолонаследника отдавна се обсъжда в царската фамилия, но досега не беше обявено официалното решение на царя. Въпросът е ясен – първородният син става престолонаследник. В случая днес, за наша огромна скръб, първородния ми син го няма, следователно неговият първороден син е следващ в линията на онаследяване.
 



Но тъй като днес не сме монархия, един ден моят внук Княз Борис Търновски ще носи титлата Пазител на Короната. Подобен е случаят и с Румъния. Така съм решил подир множество продължителни обсъждания и размисли, казва Симеон II. 

Той разказва, че ако България беше действаща монархия, напълно нормално би било синовете и внуците му да живеят и работят тук. Но след промените през 1989 г. не било възможно те да изоставят живота си - работа, професия и семейства. 
 



А докато бях премиер, умишлено ги бях помолил дори да не идват тук, заради множеството спекулации и нападки по мой адрес – че възстановявам монархията и други подобни. И така въпреки самотата да съм далеч от семейството си, аз се реших на тази стъпка. Разбира се, ако сме действаща монархия, напълно нормално би било те да живеят и работят тук. Но уви, не сме, казва царят.

През годините той не предприел опит за връщане към Търновската конституция, защото това "би довело до сътресения и голямо разделение на обществото", каквото той не искал.

А за възстановяването на монархията днес… Нека бъдем реалисти. И да се огледаме наоколо. Възстановена ли бе монархията в Гърция, Италия, Румъния, Сърбия, Черна гора? А дали има бъдеще монархията изобщо – разбира се, но това е един сериозен философски въпрос, на който не се наемам сега да отговарям. Всичко е в Божиите ръце…, казва още царят.


Снимки: Олег Попов/Dnes.bg