Официално! Голямо ляво обединение се стяга за избори, ето какво име избраха

„Левицата!“ ще работи за преодоляване на неравенствата, възстановяване на справедливостта, опазване на околната среда

Ще има широко ляво обединение за парламентарните и местните избори. Това стана ясно на конференция „Левицата!“ – За социална справедливост и мир. За преодоляване на неравенствата, провела се в Пловдив, предаде БТА.

На срещата участваха ръководствата на "Изправи се България", "Движение 21", Алтернатива за българско възраждане (АБВ), представители на БСП, както и други леви формации и ляво мислещи експерти и граждански активисти.
 
Това е втора среща по пътя на обединението на левите сили у нас. В резултат на тях се взе решение, че обединението с името „Левицата!“ ще работи за преодоляване на неравенствата, възстановяване на справедливостта, опазване на околната среда.

Лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова очерта на конференцията четири основни задачи:

„Обединението на левите сили да започне с незабавна обиколка на страната и срещи с хората.

Второ - Общи листи за предстоящите парламентарни и местни избори;

Трето – щаб на обединената левица;

Четвърто – консолидиране на левите сили в единен ляв политически субект.“

Според нея събралите се утвърдени и нови лица на лявото имат дълг и ангажимент към реабилитирането на левицата и нейното обратно превръщане в истински автентичен защитник на хората на труда, младите, пенсионерите.

„Лявата партия в парламента е пета сила. Т.е. не е сила, а лесно заобиколим фактор, ръководството на която е готово да услужи на всяка от по-големите политически субекти, включително на ГЕРБ и ДПС, срещу които до вчера уж се бореше.“

Като основен проблем, с които трябва да се бори Левицата! Манолова очерта борбата с неравенствата, където ножицата между богатите и оцеляващите се разширява и хората имат нужда от връщане на левицата към техните проблеми и тревоги – работещите хора, пенсионерите, уязвимите и младите.

Според Мая Манолова това трябва да е левицата, която да спре войната с президента, която тя определи като „братоубийствена“ и най-явния знак за безпътицата в ляво. Според нея това не е война на левите хора, а на партийния елит „безпринципна и самоунищожителна“ и по думите ѝ тя трябва да бъде прекратена.

Срещата бе модерирана от Костадин Паскалев, а участие взеха още Петър Витанов, Валери Жаблянов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Георги Първанов, проф. Иво Христов, Симеон Славчев и други.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук