Във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2024 г. президентът Румен Радев днес издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев, съобщават от президентството. 

Припомняме, че както БЛИЦ писа вчера Министерски съвет предложи на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев и за освобождаването му от длъжност.

На 4 април Коцев обяви, че напуска поста по собствено желание. Тогава той мотивира решението си с това, че е решил да продължи реализацията си извън редиците на МВР.

До назначаването на титуляр, длъжността главен секретар на МВР ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник - главен секретар.

Главсекът на МВР хвърли оставка!

Ден по-късно главният секретар обяви, че оттегля подадената си оставка, която била провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск.

В същото време след акция на ДАНС в Агенция "Митници", при която бе задържана шефката Петя Банкова и още двама служители на Агенция "Митници" - Марин и Стефан Димитрови, изтекоха снимки на Живко Коцев със задържаните.

В събота бе гледана мярката им и по време на заседанието стана ясно, че Петя Банкова и Стефан Димитров са заснети заедно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец, както и че са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев.

Според прокуратурата престъпната група е действала от януари 2023 г. до 3 април 2024 г. и била "създадена с користна цел и с цел да върши контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления". Според обвинението в нея вземат участие и длъжностни лица, заемащи публична длъжност. 

По-късно се появиха и още скандални снимки от купон. На тях има пачки с евро и пудел.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук