Огнян Минчев: Руският съюзник на Балканите е Сърбия, трябва да пазим националния интерес

Днешна Сърбия усилено се въоръжава под одобрителния поглед на Москва, която целенасочено превръща Белград в основен преден пост на руския империализъм на Балканите, заяви Огнян Минчев

Руският съюзник на Балканите е Сърбия, а всяко раболепие от страна на българските власти пред Русия с надежда да получат снизхождение от Москва накърнява националния ни интерес. Такава позиция изрази в профила си в социалната мрежа Фейсбук политологът Огнян Минчев, по повод копнежите на Белград за нова "Велика Сърбия".

Видяла жабата, че подковават вола - и тя вдигнала крак. След имперската доктрина за "руски свят" се появи и квазиимперската претенция на Белград за "сръбски свят". Сръбският национализъм бе надут до спукване от менторите на Версайска Европа през 1919 г. В продължение на повече от 70 години Белград бе глезеното балканско дете на елита на победителите - и в Първата, и във Втората световна война.

Когато с края на Студената война настъпи необратимата криза на втора Югославия, Милошевич и неговите доктринери от Сръбската академия на науките решиха със сила да я заменят с една нова "Велика Сърбия". Макар че постигнаха знакови военни победи, великосръбските шовинисти бързо се изправиха пред един променен свят.

Вместо "потупване по гърба" за квазиимперската си политика през целия 20-и век, Белград получи сурово осъждане от международната общност, което кулминира в бомбардирането на режима през 1999 г.

Последваха години на внимателно завръщане в международния живот на няколко реформистки правителства в Белград, балансиращи между рамката на поведение, наложена от световния елит и уязвения, но оцелял великосръбски национализъм. Докато на власт не дойдоха наследниците на Шешел и другите "герои" от 90-те години.

Днешна Сърбия усилено се въоръжава под одобрителния поглед на Москва, която целенасочено превръща Белград в основен преден пост на руския империализъм на Балканите. Очевидно - със същите стари цели, под същия стар девиз - "Разделяй и владей". "Сръбски свят" няма. Няма и сръбски Балкани. Има само опасни копнежи за поредна "велика Сърбия". И това трябва да бъде за урок на официална София.

Първо, защото всяко раболепие пред Москва с надеждата да заслужим снизхождението на Кремъл е сметка без кръчмаря. На Балканите руският съюзник е Сърбия. България е препятствие за великодържавните амбиции на Русия - от 150 години е така.

Второ, защото всяка българска услуга за Сърбия в разрез с интересите на България като член на НАТО и ЕС - както безплатния газопровод - подарък за Белград, или конфликта със Скопие - деградира националната ни сигурност и затвърждава визията за България като ненадежден партньор.

И трето, защото ако България и останалите съседи на Сърбия не покажат на Белград, че обитават европейски свят и нямат намерение да го заменят със "сръбски свят", мрачните времена на 90-те години могат бързо да се завърнат.