Около 8 месеца ще траят честванията на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България, стана ясно след второто заседание на националния комитет, който подготвя проявите за отбелязването на юбилея.
От септември до пролетта на следващата година ще продължат честванията. В рамките на кампанията ще има около 60 събития у нас и в чужбина. Премиерът Сергей Станишев отбеляза, че важен акцент в нея трябва да бъде съвременна България. Целта е да направим внушително отбелязване, посочи Станишев. По думите му много българи не правят разлика между 6-ти септември 1885 година /Съединението на Княжество България с Източна Румелия/ и 22-ри септември 1908 година /Обявяването на независимостта на страната ни/.
„Разчитаме на модерните форми в интернет, WEB страници – комуникация, която е много по-удобна и интересна за младите хора. Стана дума за това, че за много млади хора това събитие изглежда почти като основаването на България през 681 година, толкова отдалечено от тяхното битие и съвременност”, каза още Станишев
Вече е готова страница в интернет, посветена на годишнината – www.nezavisimost.eu. Към момента в нея може да намерите историческа справка и календар на предстоящите събития в рамките на честванията, но ще се разширява и обновява.
Министър-председателят изрази недоумението си, че при подготовката на своите предложения някои министерства са се отнесли към годишнината като към рутинно събитие. Някои от участниците пък се възмутиха, че в работния вариант на програмата за честванията имало много правописни и фактологични грешки. Всички участници бяха категорични, че тя трябва да се прецизира. /БЛИЦ