Окончателно: Решиха кои дипломати няма да бъдат поканени на откриването на парламента

Покани няма да получат Елеонора Митрофанова и Никита Лешуков

Посланиците на Русия и Беларус няма да получат покана за учредителното заседание на 48-ото Народно събрание. Това са решили представителите на парламентарно представените формации след 40-минутна среща, съобщава БНР.

Надежда Йорданова от "Демократична България", които са вносители на предложението, обясни: "Получихме подкрепа от "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС. "Възраждане" и БСП възразиха срещу това решение. Позицията на "Български възход" – те по-скоро показаха становище да се придържаме към общата европейска позиция".

Георги Свиленски от БСП заяви: "Позицията на ПГ на "БСП за България" е, че трябва да се спазва държавният протокол и всички посланици, включително г-жа Митрофанова трябва да присъстват. И аргументите, които чухме горе, абсолютно не отговарят на никакви аргументи с това, че не трябва да бъде поканена. Включително беше представена позиция на постоянния секретар на МВнР.

Учудващо защо министърът на външните работи не го е подписал, а го пуснал през постоянния секретар. Позиция, която стъпва на някакви насоки от Европейския съюз да не се канят посланиците не само на Руската федерация, а и на Беларус".

На влизане за срещата Андрей Гюров, който беше председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" в предишния парламент, коментира: "За нас мястото на посланик Митрофанова не е на тържественото заседание, а на депутатите е мястото в залата. Има си протокол, ще обсъдим, ние сме представили нашата позиция и те ще предприемат необходимите действия".

Хамид Хамид от ДПС на свой ред заяви: "Нашата позиция е ясна: Няма място г-жа Митрофанова на заседанието".

От своя страна Георги Самандов от "Български възход" посочи: "Поканата не е персонална, тя е до целия дипломатически корпус, така че поканен е целият дипломатически корпус". 

Десислава Атанасова също е доволна, че "надделя евроатлантическото мнозинство при вземане на решението" и двамата посланици няма да бъдат поканени. Тя смята, че администрацията ще вземе правилното решени, като уточни, че депутатите все още не са положили клетва и нямат право на заседатели глас, но имат право на политическа позиция. 

"България бе обявена за неприятелски страна от Руската федерация много отдавна. Въпреки че руският посланик от наша страна нито е обявен за персона нон гората, нито с други последствия. Не очаквам по-сериозно влошаване между двете държави. България трябва да защити националния си интерес, а той е да продължи да отстоява европейските ценности. И сме наясно на чия страна сме в тази война и казваме не на агресията в Украйна", добави Атанасова. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук