В българското правителство и държавни служби има влиятелни сили, които нямат интерес да бъде наказано нито едно лице от групата на Людмил Стойков, разследван за източване на 6.5 млн. евро от САПАРД. Това заявява шефът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер в официално писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева, изпратено две седмици преди да бъде огласен докладът на Европейската комисия за България.
Писмото придружава унищожителен доклад на европейската служба след мисията й в България през юни и беше раздадено във вторник на членовете на Висшия съдебен съвет от Плугчиева, тъй като съдържа критики към магистратите. В доклада за САПАРД се изброяват проекти за над 32 млн. евро, по които службата е установила злоупотреби.

Най-голямо внимание е отделено на случая със Стойков и другия разследван с него - Марио Николов. Според ОЛАФ групата Николов - Стойков е престъпна мрежа от компании, която включва повече от 50 български, европейски и офшорни фирми. "Тази мрежа е управлявана и финансирана от Николов и Стойков, за които се говори, че имат близки връзки с настоящото българско правителство. За единия от тях се твърди, че е финансирал предизборната кампания на настоящия български президент и е бизнес партньор на бивш зам.-министър на външните работи (Феим Чаушев - бел. ред), който според налична информация се е опитал да окаже влияние върху текущо разследване на това лице", се казва в доклада. В него се изреждат престъпленията на групата - измами с данъци и субсидии, фалшификация на документи, пране на пари, незаконен внос и износ в България и ЕС на китайско месо. Според ОЛАФ Стойков и Николов са замесени освен в известната афера със старото оборудване, което е представено за ново, за да се вземе субсидия от САПАРД, и в други две за близо 20 млн. евро с фалшиви оферти по пет проекта на програмата. Освен това двамата се разследват за внос и износ на китайско заешко с фалшиви здравни сертификати от Аржентина и за злоупотреби при изкупуване на дълг от Националната електрическа компания и сделка с железопътни вагони.

Докладът критикува фонд "Земеделие", прокуратурата и съда за несъгласуваност на действията. Според европейската служба фондът не е започнал навременни процедури, за да си върне парите от фирмите, свързани с първата разкрита афера на кръга Стойков - Николов и не е обменял информация с прокуратурата. Обвинителите пък са водили разследванията срещу групата разпокъсано и без централизиран контрол. Мисията на ОЛАФ критикува и съда, който доста бързо е освободил под гаранция 10 хил. евро Николов и Стойков. Съдът е наредил и на Агенцията за държавни вземания да освободят 3 млн. лв. активи на фирми, свързани с групата, и е отменил актовете на фонд "Земеделие", с които е направен опит да се върнат незаконно изплатени суми.

"Няма да коментирам доклад, който не е предназначен за медиите. Намирам за недопустимо и безотговорно да се разгласява кореспонденцията между две институции без съгласието на двете страни", заяви главният прокурор Борис Велчев. Преди това пред Висшия съдебен съвет той заяви, че благодарение на критиките на ОЛАФ всички разследвания на групата Стойков - Николов вече се водят централизирано и не са разпокъсани из цялата страна.

Междувременно Сметната палата започна одит на системите на управление на еврофондовете. Ревизиите бяха възложени от парламента и трябва да приключат до края на годината.

Депутатите от ДСБ внесоха във вторник искане до шефа на комисията за борба с корупцията в парламента Бойко Великов да се сформира подкомисия за разследване на злоупотребите в пътния фонд. Те настояват за разсекретяване на одита на KPMG и да бъде огласен списък с фирмите и хората, които са се облагодетелствали от корупцията във фонда. /Дневник.бг