Нов ужасяващ доклад на ОЛАФ за български фирми, злоупотребяващи с европейски средства и с поставен над тях политически чадър, се очаква да бъде готов до две седмици, пише “168 часа”.
“В момента текат последните проверки. Става дума основно за средства по САПАРД, усвоявани през 2005-2006 година”, казва пред “168 часа” човек, запознат със ситуацията.
Част от проверените фирми били сериозни спонсори на някои от големите политически партии.
”Ако докладът бъде огласен, предстои грандиозен политическо икономически скандал. В сравнение с него аферата с финансиралия президентската кампания Людмил Стойков ще изглежда като детска игра”, казва човек, запознат със ситуацията.
Направените от прокуратурата внезапни проверки в офиси на фирми на 8 и 9 октомври в София, Пловдив, Силистра и други градове са част от разследването на ОЛАФ. Има твърдения, че те са извършени след настояване на европейската организация за разследване на измамите.
Очакванията на Европа са най-късно до Нова година да бъдат повдигнати сериозни обвинения срещу български политици – депутати и министри, за участието им и покровителстване на престъпни схеми за източване и усвояване на пари от еврофондовете. /БЛИЦ