Половин година фонд "Земеделие" е игнорирал демонстративно сигналите на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за източване на САПАРД и не е поискал от уличените фирми да върнат субсидиите. Това става ясно от писмо на ОЛАФ от 9 февруари 2009 г. до вицепремиера Меглена Плугчиева, националния ръководител Димитър Ивановски, земеделския министър Валери Цветанов и шефа на фонд "Земеделие" Ализан Яхова, с което "Сега" разполага.
То е изпратено след мисия на службата в България от 26 до 30 януари. За разлика от убийствено критичния доклад през юли, в който директно бе написано, че "влиятелни сили от българското правителство покровителстват фирми, мамещи по САПАРД", сега тонът е експертен, без политически коментари. Но шефът на ОЛАФ Франц Херман Брюнер подробно обяснява на българските чиновници елементарни неща, които те би трябвало отлично да знаят - например какво в ЕС наричат "нередност" или че България е длъжна да съобщава на комисията за всички разкрити нарушения 2 месеца след края на всяко тримесечие. "Много от нередностите, открити миналото лято, в края на януари още не са докладвани нито на Брюксел, нито на националния ръководител", констатира Брюнер, пише още в. "Сега".
По време на визитата си у нас от ОЛАФ са инспектирали какво прави фонд "Земеделие" по 17 нередовни проекта - 13 от тях са подадени от ОЛАФ миналата година, а останали 4 са докладвани от самия фонд "Земеделие". Установено е, че от 9 от фирмите, уличени от ОЛАФ, българските чиновници не са поискали да върнат парите. Срещу 4 фирми е започнала процедура, но тя е неуспешна. Дори за разкритите от самия фонд "Земеделие" нарушители няма никакви последици - 3 от фирмите не са санкционирани, а 1 изобщо не е получила субсидия.

4 от проверените през януари фирми са от онези, за които според ОЛАФ "има определени индикатори, сочещи, че са свързани с групата на "Николов - Стойков" и че са купували машини с поне една фалшива оферта". Става въпрос за "ЕТ Картел - Валентин Янев", "Солвекс Мира Фрут АД", "Соларис АС" и "Риоком" ЕООД. От САПАРД са поискали само от "Риоком" да върне субсидията, но фирмата не се е отзовала. За нередностите в "Соларис" и "Картел" фондът дори не е уведомил финансовото министерство, което трябва да сезира ЕК. За "Солвекс" пък е съобщил на МФ, но по неясни причини не си е поискал парите обратно. Четирите фирми са взели общо 3.3 млн. лв. субсидии от САПАРД.

От ОЛАФ са проверили и какво се случва с други 5 фирми, за които няма данни да са свързани с групата Николов - Стойков, но също са уличени в нейния доклад от миналата година, че са купували техника с поне една фалшива оферта. Това са "Меком -Силистра, КФМ, "Хеликом" ООД, "Консервна фабрика ЮПЕР" и "Топ консерв" ЕАД. Фонд "Земеделие" е поискал обратно субсидията само от "Юпер", КФМ и "Топ консерв", но и те не са благоволили да върнат нищо.

5-те фирми в тази група са взели от САПАРД общо над 5.2 млн. лв. Над половината от тези пари - 2.9 млн. лв., са получени от "Меком" и "Интерфудс", които са собственост на известния силистренски бизнесмен Стефан Райчев. Когато гръмна скандалът миналото лято, Райчев отхвърли обвиненията в измама и възмутен коментира пред "Сега", че ако ОЛАФ проверява така строго и в Западна Европа, "техните пари трябва да се замразят за 150 години напред".

Нищо не е направено и по други три проекта, по които според ОЛАФ има фалшиви оферти за купуване на техника. Те са на фирмите "Рокар 1"ООД, "Птицекланица" АД и "ПХЖ Брадърс комерс" АД и нарушенията по тях са открити през ноември миналата година.

Няма движение и по 4-те измами, разкрити от самия фонд "Земеделие". В писмото на ОЛАФ пише, че шефът на Агенция "САПАРД" е издал заповед за разваляне на тези договори и изискване на субсидията обратно, но подчинените му не са я изпълнили. По онова време директор на агенцията бе Константин Паликарски.

"Не съм виждал това писмо на ОЛАФ, но е факт, че си тръгнах от фонд "Земеделие", защото служителите в САПАРД отказваха да изпълняват мои заповеди, включително и регистрацията на нередности, подадени от ОЛАФ. Не получих разбиране и от Ализан Яхова, която дори възстанови служители, които не изпълняваха мои разпореждания по САПАРД", коментира вчера пред "Сега" бившият вече шеф на САПАРД Константин Паликарски.

Източници на "Сега" твърдят, че веднага след получаването на писмото на ОЛАФ вицепремиерът Меглена Плугчиева е свикала спешно заседание на отговорните лица и е наредила всички 17 проекта да бъдат незабавно докладвани като нередовни на Министерство на финансите, което да уведоми и Брюксел. Започнало е и изпращане на покани до всички фирми за връщане на субсидиите.

Вчера Плугчиева, Ивановски и Яхова не бяха открити за коментар./БЛИЦ