Остаряващи и зле поддържани складове с боеприпаси са източник на опасност на много места в света. Държавният департамент на САЩ посвети специален доклад на проблема, в който фигурира и инцидентът в Челопечене.
Остарели и зле съхранявани боеприпаси създават нарастваща опасност в много точки на света, твърди публикуван вчера доклад на Държавния департамент на САЩ. Съществуването на многобройни складове, съдържащи „остарели, нестабилни, зле поддържани, неправилно съхранявани и слабо охранявани боеприпаси” представлява международен проблем. Според Държавния департамент „опасните складове” имат потенциал да вземат повече годишни жертви от останали от войни неексплодирали мини.

Серия катастрофални експлозии в Източна Европа тази година са най-новото проявление на проблема, който се е влошил многократно след края на Студената война.

И трите експлозии, с които докладът илюстрира нарастващата опасност, са в Източна Европа и Централна Азия: Албания, Узбекистан и България. За експлозиите във военните складове в Челопечене през юли се казва, че за кратко време там са се взривили „цели тонове от боеприпаси”. В доклада се съобщава, че по всяка вероятност оставащите боеприпаси са увредени и продължават да представляват голяма опасност. България е приела предложената от САЩ помощ за отстраняването на този „опасен склад”. В момента американският Офис за унищожаване и отстраняване на боеприпаси се подготвя за оказване на обещаната помощ. Държавният департамент подчертава, че съществуването на „опасните складове” е нарастваща заплаха за цивилното население, живеещо в близост до тях. Населението в радиус от 6 км около Челопечене е трябвало да бъде евакуирано, посочва се в доклада. Във всеки от случаите когато се съхраняват остарели боеприпаси съществува опасност от спонтанни експлозии, твърди Държавният департамент.

Публикацията се основава на друг доклад, съдържащ описания на всички инциденти от 1916 до 2008 година. Използвана е и информация от описание на 137 инцидента, свързани със съхраняването на боеприпаси. Гъстотата на взривовете на Балканите е особено забележима с инциденти в Албания, България и Сърбия. /ДВ