Опозицията се обяви против изграждането на газопровода “Южен Поток” и заяви, че няма да го подкрепи утре при гласуването в Народното събрание. Аргументът на опозицията е, че проектът е насочен срещу европейския поглед как трябва да се преодоляват енергийните монополи.
Председателят на парламентарната Комисия по енергетика Румен Овчаров обясни, че националните интереси при проекта са защитени и не се прокарват руски интереси. “Проектът има подкрепата на Европейската комисия. Има изрично изявление на комисаря по енергетиката, който казва: Комисията подкрепя и “Южен поток” и “Набуко”, като приоритетен и за Европейския съюз, и за България е Набуко”, заяви той.
Споразумението за газопровода беше подписано между България и Русия през януари. То е за създаване на газопровод за транзит на природен газ през територията на България. Това ще е алтернативно трасе за доставка на газ, което ще е по дъното на Черно море. Управляващите бяха категорични, че с реализирането на “Южен поток” се намаляват политическите рискове за икономиката ни и същевременно се осигурява независимост на доставката на газ.
Опозицията обяви, че се дава възможност да се използва българския континентален шелф от 200 морски мили преотстъпени на руската страна и там да се строи. /БЛИЦ