Опозицията в парламента поиска правителството да предприеме спешни мерки за овладяване на последиците от световната финансова криза. Депутатите обвиниха управляващите в липса на национално отговорно поведение заради отсъствието на пакет от мерки срещу кризата, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ.
Управлящите от своя страна разкритикуваха малцинството и категорично отстояха позицията, че държавата може да се справи при евентуална криза, а в момента такава няма.
Всички политически лидери в света в момента се борят за доверие, а в България хората не могат да си позволят да разчитат на властта, че ще защити интересите им. Каква по-важна работа може да има премиера, за да не дойде в Народното събрание и да обясни какво ще предприеме правителството, за да се гарантират влоговете на хората, каза лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него след време управляващите ще обвинят за кризата световния империализъм и американците, че не са овладели ситуацията.
Мартин Димитров от ОДС настоя да не се харчи бюджетният излишък. В ситуация, когато всички страни се чудят какви мерки да предприемат, за да се защитят от финансовата криза, нашето правителство иска да изхарчи излишък, защото това е желанието на обръчите от фирми около партиите, отбеляза той. Според него тройната коалиция иска да избяга сега от проблема, защото идват избори и да остави на следващато, управление да решава проблемите от последиците от кризата. Така постъпихте и с фондовете от Европейския съюз, аргументира се Димитров. Той призова излишъкът да отиде в Сребърния фонд, а също така да се намали данъкът върху дивидента.
Лидия Шулева от БНД поиска да се създаде антикризисен щаб, в който да участват и представители на опозицията. Водещи икономисти предупредиха, че кризата ще се отрази на България и трябва да се вслушаме в съвета им и да разработим план, който да успокои хората, че парите им са защитени, категорична беше Шулева.
"Не плашете хората и не дърпайте дявола за опашката", обърна съм към опозицията Румен Овчаров от Коалиция за България. Той увери, че дори и при евентуална такава, държавата може да се справи. По думите му фискалният резерв е в размер на 11, 200 млрд. лв. и има специалне фонд, който гарантира влоговете на гражданите до 40 хил. лв. 99 процента от спестяванията са до тази сума, така че няма опасност за хората, посочи той. /Камелия Цветанова, БЛИЦ