Опозицията отново поиска оставката на правителството, след като чу официалния доклад на ЕК. Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че очакванията на управляващите, че ще има смекчаване на констатациите, не се сбъднаха, предаде репортер на БЛИЦ.
Напротив сега констатациите в официалния доклад са още по-лоши. Спира се акредитацията на две агенции и финансирането по структурните, предприсъединителните и Кохезионния фонд, а това е много сериозна санкция и продукт на неспазване на правилата, коментира Иван Костов. Той обаче заяви, че според него управляващите реагират по абсурден начин и едва ли не искат доказателства и поставят под въпрос констатациите в доклада. Влизат в един спор, а това е нещо което не разбирам. Надявам се да не говорят по този начин с ЕС, каза Костов. Той добави, че единственият начин да се решат проблемите е правителството да си отиде.
Председателят на БНД Николай Свинаров каза, че България е порицана заради лошото управление на страната. ЕК днес ни каза, че 18 месеца, след като България стана пълноправен член на ЕС, българите не са станали граждани на ЕС, добави той. Според него ЕК е направила сериозни препоръки на страната ни заради липсата на резултати в реформата на съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията.
ЕС ни спира финансирането, каза Лидия Шулева от БНД. Атанас Щерев също от БНД добави, че причината ЕК да има такива констатации в доклада си, е управленската немощ на страната, единственият изход е оставка на правителството, категоричен беше той. Лидерът на Атака Волен Сидеров каза, че трябва да има бойкот на това управление. Критиките в доклада са достатъчно сериозни и вината е на правителството, заяви Сидеров. /БЛИЦ