Финансовият министър Пламен Орешарски отрече да има информация за източване на ДДС с участие на данъчни служители.
Искам да видя документи и факти и тогава ще направя проверки, но не може да се излиза с принципа на виновност, защото в страните, към които ние се стремим доминира обратният – на невинност до доказване на противното, заяви той по бТВ тази сутрин.
Според него обвиненията са политически и безотговорни, а причината за тях са предстоящите избори в страната. Опозицията си говори каквото си иска в реална предизборна ситуация, не може да се очаква, че ще хвали правителството, но за какви разработки срещу данъчни в ДАНС говори, виждал ли я е някои, коментира той. Орешарски уточни, че не знае в агенцията за национална сигурност да тече някаква проверка, свързана с НАП. Стоя зад всичките си 14 хиляди експерта, които не са с доказано провинение, включително и зад бившия директор на НАП Мария Мургина. Тя подаде оставка заради натрупано напрежение, отсече финансист номер едно. Той отново защити бившата си служителка като я нарече професионалист. По думите му никой не му е обяснил защото ДАНС е спряла достъпа да класифицирана информация на Мургина.


Тези хора, които говореха за източени милиарди от ДДС, показаха пълна неграмотност, защото това са много големи числа и ако бяха верни щяхме да сме по-засегнати от кризата. Кой каза и кой доказа, че има такива измами, коментира Орешарски. Той уточни, че ако приходната система в държавата не работеше, не би било възможно да се реализират големи излишъци в бюджета, каквито има през последните години. В момент, когато страните от стара Европа се чудят какви инструменти да противопоставят на кризата, в България е сравнително спокойно и то заради добрата фискална политика и работата на приходната администрация, а това е признание на международните институции, похвали се финансовият министър. Той показа таблица, според която най-големите финансови измами се извършват в Италия. По този показател Франция, Гърция, Испания, Португалия са по-напред от България и в нито една от тези страни не се разрази такава атака срещу приходните агенции, защото това по същество е удар срещу финансовата система, посочи още той. Според Орешарски за корупция говорят уволнени данъчни служители и те изнасят някакви пикантерии в пресата, които не са верни. Той определи като налудничава идеята Мургина да закрие звената за контрол в НАП. Тя направи нови структури със същите отговорности, но с по – малко началници и сега сигурно някои от тях също пишат разни сигнали, коментира финансовият министър. /БЛИЦ