Някои от аргументите за прекратяване на мандата за правителството ми не ми бяха известни, но аз никога не съм проявявал интерес към чисто политическите аспекти, мой ангажимент беше изпълнителната власт, заяви по bTV бившият премиер Пламен Орешарски. Проблемите започнали след евроизборите.
За т.нар. тайни договорки между ГЕРБ и ДПС той не се ангажира да коментира. Допусна, че това било т.нар. "кафе" между Борисов и Местан. И да е имало някакви уговорки, те са били далеч преди да ме поканят за премиер, аз поставих условия, свързани не с политически взаимоотношения, уточни той.

До евроизборите нямах проблеми с парламентарната подкрепа, после почнаха търкания и дойде краят на мандата.

Не съм имал проблеми със сектор Сигурност в началото на мандата. Спорът там не съм го усещал. Вицепремиерът Йовчев беше от силните вицепремиери и вътрешен министър за целия преход, заяви той. 

В протестите имаше всякакви елементи, но какво значение има това вече, попита той.

За дълга на България той каза, че дългът доскоро бил много нисък (5 млрд целият дълг - и вътрешен, и външен). Оттогава той расте, а дългова спирала значи той да расте по-бързо от икономиката, значи за тези години категорично е нараснал и тенденциите са да продължи. Темата заслужава внимание и коментари, смята той. Участвал съм в предоговаряне на стари и необслужвани дългове и това никак не е приятно занимание, зависим от кредиторите си, можем да губим част от суверинитета си, това е притеснително, каза Орешарски.

Неразумната дългова политика започна от 2010-2011 г., когато започна натрупването на дългове. Бюджетните дефицити можеха да са по-ниски. Някои дългове трябва да се вземат, старите се рефинансират с нови, но дългът на нетна основа се е покачил от 12 на 29. Страхувам се, че до края на годината излишъкът няма да се задържи, добави той. Приходната част сега се стабилизира основно в резултат на мерките, взети в моя мандат - мобилния финансов контрол, обратното начисляване на ДДС, изреди Орешарски.

Работим на бюджетни дефицити, а те винаги натрупват дългове. Не виждам по-голям контрол върху разходите, каза той.

Спорен въпрос е дали затварянето на КТБ е политическо решение, заяви той в отговор на въпрос. Пропуските били в банковия надзор, в одита, посочи Орешарски. За банковите стрестестове той каза, че допреди година и половина имал повече информация от банков надзор и бил сравнително спокоен. Сега не бива да се притесняваме много, добави той.