„Вървим по пътя на Гърция. Дългът на България се натрупва много по-бързо отколкото расте икономиката. И ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането й в зависимист от кредиторите. Това вече сме наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години”, заяви в студиото на „Събуди се” бившият премиер Пламен Орешарски.

А какви мерки трябва да вземе страната ни, за да не се реализира тази прогноза?


„За да се стопира дълговата спирала, има две мерки – спиране на взимане на нови кредити и ускоряване на икономическия растеж”, очерта Орешарски.

По повод фалирането на Корпоративна търговска банка, бившият министър-председател заяви: „Не знам дали е имало сценарий да бъде съборена КТБ”. И допълни , че чете доклада на външните одитори от „Алекс партнърс” относно състоянието на банката преди началото на фалита.


„Първите сигнали за нередности дошли от кръга „Капитал”. Една банка без здрав портфейл, е обречена”, категоричен бе той.


А какво се случва след фалита на КТБ?


„Фондът, след като изплати парите на граждането остана декапитализиран. И очевидно сега има нужда от средства. Бих посъветвал да се съберат вноски от банките, за да се попълни този фонд. Това ще ни даде сигурност при възникване на други подобри финансови кризи”, заяви още Орешарски.


Относно започналото вчера Европейски първенство по футбол, Орешарски даде също своята прогноза: „Бих се радвам някоя от по-малките футболни сили да спечелят EURO 2016”.