Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков е декларирал 19 имота - апартаменти, къщи, дворове, тераси, складове, че даже и фитнес, плюс два автомобила - “Нисан” и БМВ. В графата “Цена на придобиване/лева”, деклараторът е написал “брачен договор”, сключен със съпругата му, която е нотариус.

Декларацията е подадена от Рашков през януари 2020 г. в качеството му на бивш шеф на Националното бюро за контрол на СРС, припомниха юристи пред “Труд”. “Позволява да си говори за зависимости, включително и за членове на Висшия съдебен съвет, без да е ясно с какви милиони той и жена му са купували тези имоти”, възмущават се хора от съдебната система, пожелали имената им да не се цитират.
 

Имотите от декларацията по “брачен договор” могат да бъдат проверени в Агенцията по вписванията, смятат юристи. Но за целта е нужно да се назначи ревизия на Рашков и съпругата му, която да проследи по нотариалните актове кога и как са придобити, с какви пари, платени ли са дължимите данъци и такси.

Юрист разкри как Рашков крие апартаментите и къщите си

Още от 2018 г. Бойко Рашков е известен, че подава сбъркана декларация, в която не посочил доходи от “друга стопанска дейност” на семейството му от близо 645 000 лв. Написал е, че има в банкови сметки 82 016 лв., вместо 200 664 лв. Пропуснал е да декларира и банкови сметки на съпругата му, в които имало над 140 000 евро и към 175 000 лв.

Адвокат Петър Николов, специалист по семейно право, пред “Труд”: Ако е за прозрачност, министърът да публикува договора със съпругата си

“Когато човек заема позицията на Бойко Рашков и говори за откритост и прозрачност, нека да публикува своя брачен договор”, коментира пред “Труд” адвокат Петър Николов, специалист по семейно право.

“В този брачен договор ние можем да видим кои от тези 19 или повече имота на кого са собственост, има ли условия, при които са прехвърлени и др. Според мен не е редно в подобна имуществена декларация да се сочи брачен договор. Казвам го и като човек, чиято съпруга е магистрат и всяка година двамата описваме всичко.

От сключването на такъв договор има два ефекта - първият е, че се избягват данъци и такси за прехвърлянето на даден имот. И вторият - че получателят не е длъжен за доказва произход на средствата, тоест - имотът се придобива безвъзмездно. Ако не видим самия брачен договор на Рашков, можем да само да гадаем за целта, с която е бил сключен”, поясни адвокат Николов.