В новото парламентарно мнозинство влизат "Има такъв народ", "Изправи се. Мутри вън!", ДПС и "Демократична България". Те съответстват на базата на общи задкулисни действия, затова ще се фокусираме върху делата им. Мнозинството си избра председатели на трите най-важни комисии. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков от трибуната на парламента. 

"От парламентарната група на ГЕРБ и СДС вече сме събрали 48 подписа и след малко ще ги внесем за създаването на анкетна комисия, която да установи случая около Росенец, който иска нека се подпише под нашето предположение. Отбеляза, че новото ядро от новите партии се е фокусирало върху общи задкулисни действия", каза оше той. 

Това мнозинство пролича най-много при този на бюджетната комисия, когато БСП избра да не подкрепи Георги Ганев, но бе избран с 47 гласа от ИТН, 27 гласа от ДБ, 14 гласа от ИСМВ и 24 гласа от ДПС“, каза той и заяви, че изводът е, че без ДПС Георги Ганев е нямало да бъде избран за председател на комисията. Това не е случайно", допълни Биков. 

Той заяви, че ГЕРБ ще вярва на политическите факти, а не на думите им. 

"Да не би да сте узрели за идеята на г-н Карадайъ, който от години предлага да се състави програмно правителство, което да се превърне в параван на безотговорност. Ние помним две такива правителства – на Любен Беров и на Пламен Орешарски. Помним какви бяха тези правителства, какви бяха тези икономически последствия. Ако не помните всичко това, може да попитате колегите от БСП, които със сигурност помнят. Политическата цена, която избрахте да платите, за подвеждането на собствените си избиратели, ще бъде непосилна за повечето от Вас“, завърши Биков.

"Ние сме партия, която отпреди демокрацията, искаме демокрация. От преди 10 ноември предците ни са се борили за това, като някои са още живи. Веднага след промените, ДПС е следвало една много ясна и принципна позиция - НАТО и ЕС и никога не е изневерявала. Винаги сме показвали ясно каква линия на политика следваме.

Веднага след изборите, още в изборната нощ, председателят ни каза, че разчитаме вота на избирателите като категорично изявено желание за промяна. Каква промяна? Детрониране на ГЕРБ от власт. Три нови партии влязоха в парламента. Това е ясно изразена позиция, не в кулоарите и не в позиция", отговори Йордан Цонев от ДПС. 

"Ние заявихме, че няма да подкрепим никакво правителство на партиите, които не спечелиха 800 000 гласа, а загубиха 300 000 гласа. Те загубиха изборите и няма да бъдат подкрепени от нас. Загубихте 20 депутата и 300 000 гласа. Никаква победа не е това. Четем вота на избирателите като промяна, затова заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет на БСП или ГЕРБ, но ще подкрепим кабинет на една от новите партии, без да участваме в него", каза още той.  

"Не тези, които са били в управление с ДПС изгоряха, а тези които са били с ГЕРБ. "Реформаторския блок", АБВ, патриотичният блок къде е? Всеки, който сте прегърнали в управлението. Вие сте най-токсичната партия, която е виждал българския парламент. Помним 2013 как тропахте по банките и бламирахте парламента. Колеги, подгответе се. Те се държат така, когато са на власт и когато са в опозиция. Няма да правим правителство, няма да участваме в управления, но ще подкрепяме новите партии за да слезете от власт. Това ще правим", заключи зам.-председателят на ДПС.