Министър-председателят Сергей Станишев освободи от длъжност заместник-председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Иван Леков и заместник областния управител на Софийска област Мариус Цаков. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Леко беше задържан заради търговия с влияние, а Цаков заради подкуп.  Вчера Апелативният съд потвърди мерките за неотклонение парична гаранция и на двамата. Леков бе пуснат от ареста срещу 10 000 лева гаранция, а Цаков - срещу рекордната сума от 30 000 лева.  и двамата са във властта от квотата на НДСВ.
Зам.-председателят на ДАМС Иван Леков бе показно арестуван в кабинета си от агенти на ДАНС по обвинение за търговия с влияние във връзка със скандала сред футболните рефери. Той е обвиняем за това, че е взел 2000 лева от Христо Ристосков, за да го облагодетелства за участие в съдийски конкурс  "Талантите на УЕФА".  Той беше задържан в кабинета си в ДАМС и срещу него беше повдиганото обвинение за търговия с влияние. Според прокуратурата в телефонен разговор Леков се е опитал да насочи съпругата си да каже, че парите - 2000 лева не са подкуп, а върнат заем. Така трябвало да бъдат оборени твърденията на съдията Христо Ристосков, на когото били дадени парите.
Зам.-областният управител на Софийска област Мариус Цаков беше задържан в столичен магазин. Той е обвинен за искане на подкуп от 25 000 лева. Цаков беше спипан, докато взима първия транш от 6 000 лева. Парите са искани от строителен предприемач. /БЛИЦ