Още не е взето окончателно решение дали БСП да подкрепи кабинета на ИТН. Това ще се случи в следващите един-два дни и ще зависи и от позициите на ДБ и ИБГНИ. Това обясни  в интервю за БНР Стоян Мирчев от БСП.

Според Мирчев от значение ще бъде ще има ли разговори между ИТН и останалите две партии – ДБ и ИБГНИ.
„Иначе няма как да бъде избрано правителство, чисто математически.“

Въпреки припокриването на редица приоритети между БСП и ИТН, трябва да се види, че има достатъчно хора в парламента, които искат тази промяна, подчерта Стоян Мирчев.

„Дали ще имаме достатъчно сила да променим нещата.“
В предаването „Неделя 150“ Стоян Мирчев припомни, че от ДБ и ИБГНИ са заявявали, че са важни политиките, а не личностите:

„Политиките бяха поставени на масата, бяха намерени допирни точки между всички нас, които сме партии на протеста. И сега изведнъж вече говорим за личности, с които те са несъгласни. Тоест те създават едно впечатление, че за тях не са толкова важни политиките, колкото да имат съответните министерски места.“

„Допирните точки, които сме ги определили като политики, задължително трябва да бъдат оформени под някакъв документ. Това дава гаранция не на нас, това дава гаранция на обществото“, категоричен е Мирчев.

По думите му ИТН приема основните политики на БСП.

„Ако третият мандат дойде при нас, ще се говори със служебното правителство да остане то редовно“, потвърди Стоян Мирчев. 

В отговор на въпрос за изкуствено сваляне на кворума и дали правителството на ИТН може да мине само с подкрепата на гласовете от БСП той обобщи:
„Хипотези има всякакви. Всички партии трябва да свалят своите карти. Ние в такива театри не искаме да участваме. Това не би било честно към българския избирател. Нека всички партии да заявят какво биха направили. Ние сме заявили, че сме готови да участваме в промяната. Да видим дали и другите са готови да го направят. Ако няма съответната готовност, да вървим нататък, както е разписано в Конституцията.“ 

Относно последните социологически данни от изминалата седмица Мирчев отбеляза, че „има леко разместване на върха“ и ако останалите политически партии не са внимателни, има голяма вероятност моделът ГЕРБ, който сега е изолиран, вместо да бъде премахнат, да бъде върнат.