Кое наложи промяната за АПИ? Кое наложи решението за Украйна да влезе в парламента? Премиерът взима решения сам. Мачкаме Конституцията ежедневно, мачкаме правилника на НС ежедневно. Това каза Ива Митева от ИТН на брифинг в НС. 

Бившата председателка на НС ядосано заяви, че позицията на партията е категорична. 

"Ние сме за законодателство и промяна, наистина КПКОНПИ да започне да работи. Те не променят дори декларациите за имуществен интерес, то се декларира, когато стъпите в длъжност. Конфликтът на частния интерес не изисква частна декларация. Защо го правят? Дори не са разгледали декларацията? Не съм сигурна дали са питали колегите, които разбират от наказателно право", каза тя. 

Митева заяви, че ИТН ще предприеме действие за промяната на това законодателство. 

"Предложението на съдържанието на самия закон е некадърно, защото те са слаби юристи. Лена Бориславова минава за юридически капацитет при Петков, но е нямало закон, който да е дала и нашите юристи да не са надраскали като контролно в червено", заяви Йорданов във връзка с реформата за КПКОНПИ. 

По думите му Милен Матеев от "Продължаваме промяната" си е позволил да говори неща, които не са верни. "Намекна се, че ние искаме да имаме свой човек в КПКОНПИ, който да има право на вето. На тогавашния коалиционен съвет аз и други колеги изразихме опасения да  не превърнем новия орган КПКОНПИ в стария. Кирил Петков искаше точно това. Той каза, че не вярва на ДАНС и службите и затова му трябва разследващ орган и паралелна прокуратура. Тогава им предложих да не е един, а четири човека, които да взимат решенията с пълен консенсус", каза още Йорданов.

"След като споделихме съмнения, че не трябва КПКОНПИ да се превръща в поредната бухалка на новата власт, Христо Иванов е дал тази идея и всички страдаме. Петков каза: "Да, прав си, да не може един човек да взима решения и да се взимат с консенсус".

След като ни нарочиха за врагове на държавата, започнаха да говорят глупости. Трябвало да се доказва, че почеркът е на Кирил Петков. Когато казаха, че Слави Трифонов е наркоман, не чакаше да доказва, а отиде в лаборатория и бърката да му търсят златната ноздра", допълни Тошко Йорданов.  

"Бих поканил Петков, заедно със специалисти, да се подложат на детектор на лъжата", каза още Балабанов.

"Татяна Дончева предлагаше 500К, а той предлага светло бъдеще. Да, той е говорил с наши депутати. Бих искал да получа тяхното съгласие, за да им кажа имената. С трима със сигурност е говорил. Мисля, че е говорил и с четвърти. Не мога да гарантирам за нито един човек на света как би постъпил в стресова ситуация. Имам доверие в парламентарната група. Тук сме за кауза, а не да ни купуват един по един. Може да има някъде предател, но те умират сами, защото никой не иска да говори с тях и позорът, който ще им се лепне е техен избор", завърши Йорданов.