Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации, се посочва в позиция на Президентството.

Както БЛИЦ съобщи, по време на дебата си с проф. Анастас Герджиков по БНТ Радев каза, че "Крим в момента е руска територия", а в обясненията си след острите реакции на следващия ден поясни: "Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но както казах снощи има реалности в политиката и в момента Крим е руски".

„От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път.

Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници”, допълват от институцията на държавния глава.

„Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта”, завършва позицията.

Становището на президентството идва, след като по-рано днес американското посолство у нас разпространи позиция, в която се казва, че Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“.

От мисията добавиха, че Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински.

По време на дебата с проф. Анастас Герджиков по БНТ Радев каза, че "Крим в момента е руска територия", а в обясненията си след острите реакции на следващия ден поясни: "Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но както казах снощи има реалности в политиката и в момента Крим е руски".

След острите реакции днес вече интерпретацията е, че "Крим в момента се контролира от Русия."


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!