От „Шоуто на Слави” публично изплюха камъчето ще правят ли нова партия!

Определени хора от екипа обаче можело и да се кандидатират за депутати, защото „Шоуто на Слави” не било военна организация

„Не, партия няма да има”. Това каза след въпрос на „Флагман” сценаристът от „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов. Днес той, омбудсманът Мая Манолова, журналистът Валери Найденов, социологът Мира Радева и другият сценарист Иво Сиромахов внесоха в парламента законопроект за въвеждане на мажоритарна избирателна система по модела от референдума.

Противно на очакванията, от "Шоуто на Слави" бяха категорични, че партия няма да има и не смятат да влизат в политиката. 

Манолова обяви, че не се ангажира дали тази система е по-добра, но каза, че е помогнала за изготвянето на закона, защото 2,5 милиона граждани са гласували „за” на референдума, което е безпрецедентно голям брой.

Сценаристите Йорданов и Сиромахов от своя страна се ядосваха и присмиваха на критични журналистически въпроси – кой ще носи отговорност, ако мажоритарната система се окаже по-лоша.

Внесеният законопроект трябва да бъде припознат от народни представители, тъй като нито омбудсманът, нито гражданите имат официално право на законодателна инициатива.

Припомняме, че на референдума не достигнаха малко над 12 000 гласа избирателна активност, за да стане задължителен. Според Мая Манолова това е толкова малко, че народните представители са длъжни да се съобразят с волята на гласувалите „за”.

Според внесения законопроект България се разделя на 240 едномандатни избиратели района. 9 от тях са на българите в чужбина.

Тошко Йорданов уточни, че определени хора от екипа можело и да се кандидатират за депутати, защото „Шоуто на Слави” не било военна организация. „Ако някой от екипа реши да се кандидатира и хората го харесват, спокойно може да се кандидатира. Т.е. всеки човек е в правото си да реши как да постъпи, но ние организирано да ходиме цялото шоу – няма да се случи. (…) Не, партия няма да има”, обяви Йорданов.